Asiasana: Mielenterveys

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Menestyksekäs alku uudelle julkisen mielenterveyden maisteriohjelmalle – monimuotoinen opiskelijaryhmä rikastuttaa oppimiskokemusta

18.09.2024

Ensimmäiset opiskelijat ovat aloittaneet opintonsa Turun yliopiston uudessa englanninkielisessä Public Mental Health -maisteriohjelmassa, joka herätti suurta kiinnostusta jo ensimmäisellä hakukierroksellaan. Monitieteinen ja kansainvälinen ohjelma käsittelee väestöjen kasvavia mielenterveyden haasteita palvelujärjestelmien ja interventioiden näkökulmasta.

Kolmasosa kannabista käyttävistä nuorista harkitsee kannabiksen käytön vähentämistä tai lopettamista – Tutkimus korostaa varhaisen ja matalan kynnyksen tuen tärkeyttä

17.09.2024

Tuoreen tutkimuksen mukaan 30 prosenttia kannabista käyttävistä nuorista oli kokenut joitain käyttöön liittyviä ongelmia. Yleisimpiä ongelmia kannabiksen käytön yhteydessä ovat muistin ja keskittymiskyvyn heikkeneminen, käytön viemä aika sekä kyvyttömyys suoriutua odotetuista velvollisuuksista. Kolmasosa kannabista käyttävistä on harkinnut käytön vähentämistä tai lopettamista. Tutkimus nostaa esille tarpeen varhaisesta ja matalan kynnyksen tuesta opiskelijaterveydenhuollossa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kiusaamisen yhteyttä nuorten itsemurhayrityksiin – Sekä kasvotusten että verkossa kiusatuksi tulleilla nuorilla korkein riski yrittää itsemurhaa (Väitös: MSc Yuko Mori, 30.8.2024, lastenpsykiatria)

Yuko Mori toteutti lastenpsykiatrian alan väitöstutkimuksessaan laajan kansainvälisen koulukyselyn, jossa selvisi, että noin 5 prosenttia nuorista oli yrittänyt itsemurhaa. Sekä verkkokiusaamisen että perinteisen kiusaamisen uhriksi joutuneet oppilaat olivat todennäköisimmin yrittäneet itsemurhaa. Tutkimuksessa selvisi myös, että noin kolmannes nuorista kokee olonsa turvattomaksi koulussa ja että nuoret hakevat harvoin ammattiapua mielenterveysongelmiinsa.

Kansainvälinen tutkimus: Mielenterveysongelmista kärsivät nuoret eivät hakeudu hoitoon riittävän usein – Suomessa tytöt hakevat ammattiapua poikia herkemmin

01.07.2024

 Turun yliopistossa tehdyssä laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa todettiin, että useimmat nuoret eivät hae ammattiapua, vaikka heillä olisi mielenterveysongelmia. Hoidon tarpeen täyttämättä jääminen näkyi kaikissa tutkimuksessa tarkastelluissa kahdeksassa maassa, mutta erityisesti alhaisemman tulotason maissa. Suomessa noin neljännes vakavista mielenterveysongelmista kärsivistä nuorista hakeutuu ammattiavun piiriin. Tytöt hakevat Suomessa poikia todennäköisemmin ammattiapua.
 

Ukrainan sotaan altistuneilla nuorilla kohonnut riski itsetuhoisille ajatuksille ja itsemurhayrityksille

24.05.2024

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen johtama kansainvälinen tutkijaryhmä on toteuttanut ensimmäisen väestöpohjaisen tutkimuksen Venäjän hyökkäyksen vaikutuksista ukrainalaisten lasten ja nuorten itsetuhoisuuteen ja itsemurhayrityksiin. Tutkimus osoitti, että sota-alueilla eläneillä nuorilla oli merkittävästi enemmän itsetuhoisia ajatuksia ja itsemurhayrityksiä kuin niillä nuorilla, jotka asuivat muualla Ukrainassa.

Webinaarisarja tuo lasten ja nuorten kanssa työskenteleville tutkittua tietoa eriarvoisuudesta

08.02.2024
Tutkittua tietoa eriarvoisuudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä tarjotaan uudessa Tiedosta toimeen -webinaarisarjassa. Webinaarit ovat osa Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n, Turun yliopiston, tutkimuskeskus ja lippulaiva INVESTin ja Heidekenin tiedekummin toimintaa. Sarja on tarkoitettu erityisesti lasten, nuorten ja lapsiperheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille.

Ajankohtaisessa seminaarissa tarkasteltiin oppilashuollon ja erikoissairaanhoidon yhtymäkohtia lasten ja nuorten mielenterveyden tukemisessa

06.02.2024

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus ja Suomen Akatemian tutkimuksen lippulaiva INVEST järjestivät tiistaina 6.2. seminaarin, jossa tarkasteltiin erikoissairaanhoidon ja oppilashuollon yhtymäkohtia ja kehittämistarpeita lasten ja nuorten mielenterveyden ja etenkin kouluun liittyvän tai siellä ilmenevän pahoinvoinnin näkökulmasta.