Kolmasosa kannabista käyttävistä nuorista harkitsee kannabiksen käytön vähentämistä tai lopettamista – Tutkimus korostaa varhaisen ja matalan kynnyksen tuen tärkeyttä

17.09.2024

Tuoreen tutkimuksen mukaan 30 prosenttia kannabista käyttävistä nuorista oli kokenut joitain käyttöön liittyviä ongelmia. Yleisimpiä ongelmia kannabiksen käytön yhteydessä ovat muistin ja keskittymiskyvyn heikkeneminen, käytön viemä aika sekä kyvyttömyys suoriutua odotetuista velvollisuuksista. Kolmasosa kannabista käyttävistä on harkinnut käytön vähentämistä tai lopettamista. Tutkimus nostaa esille tarpeen varhaisesta ja matalan kynnyksen tuesta opiskelijaterveydenhuollossa.

Kyselytutkimuksessa kartoitettiin kannabiksen käyttöön liittyviä ongelmia sekä niiden yhteyttä käytön vähentämisen tai lopettamisen harkintaan suomalaisilla ammattiopiskelijoilla. Tutkimus toteutettiin kyselyllä, jonka tarkoitus on tunnistaa erilaisia kannabiksesta aiheutuvia ongelmia.

– Suurin osa nuorista ei käytä kannabista ja heistä, jotka käyttävät, valtaosa ei koe terveydellisiä tai sosiaalisia ongelmia. Kuitenkin joka viides kannabista käyttävistä nuorista raportoi ongelmallisesta käytöstä. Yleisimmät havaitut ongelmat olivat muistin tai keskittymisen ongelmat, kannabiksen käyttöön kuluva aika sekä epäonnistuminen tavanomaisten velvollisuuksien suorittamisessa, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja, väitöskirjatutkija Jasmin Lostedt Turun yliopistosta.

Lostedtin mukaan Suomessa ei ole aikaisemmin tutkittu kannabiksen ongelmallista käyttöä, eli sellaista käyttötapaa, joka johtaa haitallisiin sosiaalisiin tai terveydellisiin ongelmiin joko yksilön ja/tai yhteiskunnan tasolla.

– Käyttöä selvitetään usein käyttötiheyden mukaan, esimerkiksi kuinka monta kertaa henkilö on käyttänyt kannabista kuukauden aikana. Käyttöön liittyviä ongelmia ei voi arvioida määrien tai käytön säännöllisyyden perusteella vaan siihen tarvitaan sopivia seulontakyselyjä.

Kolmasosa harkitsee kannabiksen käytön vähentämistä  

Tutkimuksessa selvisi, että kannabista käyttävistä nuorista joka kolmas oli harkinnut käytön vähentämistä tai lopettamista viimeisen puolen vuoden aikana. Harkinta oli yleisempää niillä opiskelijoilla, jotka kokivat, etteivät he pystyneet lopettamaan kannabiksen käyttöä.

Kun opiskelijoilta kysyttiin, ovatko he harkinneet kannabiksen käytön vähentämistä tai lopettamista, puolet vastaajista kertoi harkinneensa asiaa jossain vaiheessa elämäänsä – joko viimeisen kuuden kuukauden aikana tai aiemmin.

Kannabiksen käyttö voi vaikuttaa elämänhallintaan ja opintomenestykseen

Tutkimus korostaa, että kannabiksen käytöllä voi olla merkittävä vaikutus opiskelijoiden elämänhallintaan, opintomenestykseen ja tulevaan työelämään. Tutkijoiden mukaan tämä osoittaa, että opiskelijaterveydenhuollossa olisi tärkeää tarjota varhaista ja matalan kynnyksen tukea ongelmallisen kannabiksen käytön ehkäisyyn.

– Muistin ja keskittymiskyvyn ongelmat voivat heikentää opiskelijoiden akateemista suoriutumista, mikä tekee varhaisen ja matalan kynnyksen tuen integroimisen opiskelijaterveydenhuoltoon erityisen tärkeäksi. Tutkimuksemme kytkeytyy siinä mielessä ajankohtaiseen aiheeseen, että hallitus on aktiivisesti leikkaamassa monien ehkäisevää päihdetyötä tekevän järjestön avustuksia, Lostedt sanoo.

 

Tutkimus tehtiin Eriarvoisuuden, interventioiden ja uuden hyvinvointiyhteiskunnan tutkimuskeskus INVESTissä. INVEST on Turun yliopiston ja THL:n yhteinen tutkimuskeskus ja Suomen Akatemian lippulaiva, jonka tavoitteena on tarjota Suomelle ja muille yhteiskunnille nykyistä tasa-arvoisempi sekä taloudellisesti, väestöllisesti ja sosiaalisesti kestävämpi hyvinvointivaltiomalli. Tutkimus on julkaistu Journal of Substance Use -lehdessä
 

Luotu 17.09.2024 | Muokattu 17.09.2024