Turun yliopiston julkisiin mielenterveyspalveluihin keskittyvä maisteriohjelma kasvatti suosiotaan

24.02.2025

Turun yliopiston ja Suomen Akatemian tutkimuksen lippulaiva INVESTin Public Mental Health -maisteriohjelmaan jätettiin tänä vuonna 598 hakemusta. Viime vuonna määrä oli 383. Ohjelmassa koulutetaan asiantuntijoita ratkomaan maailmanlaajuisesti kasvanutta mielenterveysongelmaa.

INVEST Public Mental Health -maisteriohjelma kouluttaa kasvavaan maailmanlaajuiseen tarpeeseen asiantuntijoita, jotka pystyvät käsittelemään mielenterveysongelmia järjestelmätasolla. Ohjelma on Suomessa ensimmäinen ja maailmanlaajuisestikin yksi harvoista.

Maisteriohjelma oli tänä vuonna hakijamäärältään Turun yliopiston kolmanneksi suosituin kansainvälinen koulutusohjelma. Hakemusten määrä kasvoi 56 prosentilla viimevuotisesta: ohjelmaan jätettiin 598 hakemusta, kun viime vuonna määrä oli 383. Hakemuksia tuli yhteensä 53 maasta.

Suosion taustalla lisääntyneet mielenterveyshaasteet?

INVEST Public Mental Health -maisteriohjelman suosiota saattaa selittää mielenterveyshaasteiden lisääntyminen erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa, mikä myös lisää mielenterveyspalveluiden kysyntää.

– Erityisesti lapsille, nuorille ja perheille suunnatut julkiset mielenterveyspalvelut puhuttavat maailmalla ja meillä Suomessa entistä enemmän. Lasten ja nuorten elinympäristö on muuttunut yhä enemmän digitaaliseksi erilaisten älylaitteiden myötä ja nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet ulkoisten uhkien, kuten pandemian, sotien ja ilmastonmuutoksen seurauksena, kertoo lastenpsykiatrian professori Andre Sourander Turun yliopistosta.

INVEST Public Mental Health -maisteriohjelma on maailmanlaajuisestikin katsottuna poikkeuksellinen koulutusohjelma, sillä lasten, nuorten ja perheiden mielenterveyspalveluihin keskittyviä koulutusohjelmia ei juurikaan löydy maailmalta.

Koulutusta toteuttaa Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus. Tutkimuskeskuksesta johdetaan poikkeuksellisen laajaa kansainvälistä nuorten hyvinvointia selvittävää Global Child and Adolescent Mental Health (GCAMHS) -tutkimusryhmää, johon lukeutuu tutkijoita jo 35 kehittyvästä ja kehittyneestä maasta.

– Olemme onnistuneet luomaan merkittävän kansainvälisen huippututkijoiden verkoston, jonka pohjalta uutta koulutusohjelmaa on ollut luontevaa rakentaa, ja monet luennoitsijamme ovat tutkijaverkoston jäseniä. GCAMHSin kyselytutkimuksiin on vastannut jo yli 100 000 nuorta ympäri maailmaa, Sourander avaa.

Ohjelmassa koulutetaan tulevaisuuden asiantuntijoita

Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen yliopistonlehtori ja INVEST Public Mental Health -maisteriohjelman johtaja Mari Lahden mukaan julkisissa mielenterveyspalveluissa on maailmanlaajuisesti osaamisvajetta. 

Lahti kertoo, että maisteriohjelman opinnot keskittyvät epidemiologiaan erityisesti mielenterveyden näkökulmasta. Lisäksi niissä syvennytään mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn tähtäävien interventioiden kehittämiseen sekä niiden käytännön soveltamiseen mielenterveyden alalla.

– Koulutamme tulevaisuuden asiantuntijoita, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen – kehittää palvelujärjestelmiä, osallistua mielenterveyden tutkimukseen ja ymmärtää strategista ohjaamista mielenterveyskysymysten saralla, Lahti kertoo.
 

Luotu 24.02.2025 | Muokattu 24.02.2025