Asiasana: nuoret

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Interventiotutkimuksen iltapäivässä esiteltiin tuoreita tutkimustuloksia Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kehittämistä ohjelmista

26.03.2025

Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus järjesti tiistaina 25.3. Interventiotutkimuksen iltapäivän, jossa kuultiin tuoreista tutkimustuloksista, jotka liittyvät lapsille ja perheille kehitettyihin interventio-ohjelmiin. Tutkimuskeskus on 15 vuoden ajan kehittänyt riskiryhmille kohdennettuja matalan kynnyksen digiavusteisia hoito-ohjelmia ja tutkinut niiden vaikuttavuutta sekä käyttöönottoa.

Lasten ahdistuneisuushäiriötä voidaan seuloa kouluterveydenhuollossa

05.03.2025

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen uudessa tutkimuksessa seulottiin kouluikäisten lasten ahdistuneisuutta ja tarkasteltiin lasten ahdistuneisuuden hoitoon kehitetyn Huolet hallintaan -ohjelman vaikuttavuutta. Tutkimuksessa selvisi, että ohjelma vähensi lasten yleisen ahdistuneisuushäiriön, sosiaalisen ahdistuksen ja eroahdistuksen oireita. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että kevyempi, täysin digitaalinen itseopiskelumateriaali voi vähentää lasten ahdistusoireita.

Korkeakoulutettujen perheiden lapset löytävät tiensä korkeakouluun keskinkertaisesta koulumenestyksestä tai epäonnistuneista yliopistohauista huolimatta (Väitös: VTM Laura Heiskala, 13.12.2024, sosiologia)

Tuore Turun yliopistossa tehty väitöstutkimus tarkastelee laajojen suomalaisten rekisteriaineistojen avulla vanhempien koulutustason yhteyttä lasten korkeakouluttautumiseen. Se tuo esiin prosesseja ja tekijöitä, jotka muovaavat perhetaustaeroja korkeakoulusiirtymässä.

Lastensuojelun ja psykiatrian yhteisasiakkaiden tuki ei auta riittävästi kohti hyvää elämää

05.12.2024

Sijaishuollon ja nuorisopsykiatrian palvelut usein epäonnistuvat yhteisasiakkaiden kuntoutuksessa, paljastaa tuore tutkimus. Palveluista huolimatta monet nuoret eivät pääse kohti itsenäistä ja hyvinvoivaa elämää. Yhteiskunnalle seuraukset ovat mittavat: 25-vuotiaaksi mennessä yhteisasiakkaina olevien nuorten palveluihin on panostettu keskimäärin 375 000 euroa enemmän kuin ikätovereilla, mutta siihen mennessä kertyneet vuosiansiot ovat jääneet keskimäärin 65 prosenttia pienemmiksi ja työkyvyttömyyseläke- ja etuusmenot 45 000 suuremmiksi kuin ikätovereilla.

Kouluterveydenhoitajan rooli mielenterveystuen tarjoajana epäselvä – tulevaisuudessa syytä suuntautua mielenterveyttä edistävien ja mielenterveysongelmia ennaltaehkäisevien elämäntapojen tukemiseen (Väitös: TtM, KM Tiina Putkuri, 5.12.2024, hoitotiede)

TtM, KM Tiina Putkuri tutki väitöskirjassaan kouluterveydenhoitajan roolia mielenterveystuen tarjoajana nyt ja tulevaisuudessa. Tulokset osoittivat roolin olevan epäselvä, mutta terveydenhoitajilla olevan halukkuutta ja valmiuksia mielenterveyden edistämiseen, ongelmien ennaltaehkäisyyn ja jo ilmenneiden ongelmien hoitamiseen.

Kolmasosa kannabista käyttävistä nuorista harkitsee kannabiksen käytön vähentämistä tai lopettamista – Tutkimus korostaa varhaisen ja matalan kynnyksen tuen tärkeyttä

17.09.2024

Tuoreen tutkimuksen mukaan 30 prosenttia kannabista käyttävistä nuorista oli kokenut joitain käyttöön liittyviä ongelmia. Yleisimpiä ongelmia kannabiksen käytön yhteydessä ovat muistin ja keskittymiskyvyn heikkeneminen, käytön viemä aika sekä kyvyttömyys suoriutua odotetuista velvollisuuksista. Kolmasosa kannabista käyttävistä on harkinnut käytön vähentämistä tai lopettamista. Tutkimus nostaa esille tarpeen varhaisesta ja matalan kynnyksen tuesta opiskelijaterveydenhuollossa.