Asiasana: yksinäisyys

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Webinaarisarja tuo lasten ja nuorten kanssa työskenteleville tutkittua tietoa eriarvoisuudesta

08.02.2024
Tutkittua tietoa eriarvoisuudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä tarjotaan uudessa Tiedosta toimeen -webinaarisarjassa. Webinaarit ovat osa Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n, Turun yliopiston, tutkimuskeskus ja lippulaiva INVESTin ja Heidekenin tiedekummin toimintaa. Sarja on tarkoitettu erityisesti lasten, nuorten ja lapsiperheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille.

Lasten ja nuorten hyvinvointihankkeet etsivät tietä ulos yksinäisyydestä ja epätoivosta

13.09.2022

Miten lasten ja nuorten yksinäisyyttä, ulossulkemista yhteisöistään ja epätoivoa voitaisiin vähentää? Näitä kysymyksiä pohditaan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamissa tutkimushankkeissa. Turun yliopiston kasvatuspsykologian professori Niina Junttilan johtaman R-to-B-tutkimuksen tavoitteena on vähentää lapsuudessa ja nuoruudessa koettua yksinäisyyttä ja ostrakismia eli poissulkemista.

Lasten ja nuorten yksinäisyys on lisääntynyt jo pitkään – pandemia on heikentänyt tilannetta entisestään

13.01.2022

Sosiaaliset suhteet ovat erityisen tärkeitä nuorille koska heidän käsitykset itsestään suhteessa muihin ovat vasta muotoutumassa. Koronapandemia onkin vaikuttanut erityisen negatiivisesti lasten ja nuorten elämään. Aiempaa useampi lapsi ja nuori kokee itsensä tällä hetkellä yksinäiseksi, kirjoittaa professori Niina Junttila. 

Oppilaiden yksinäisyyden torjuntaan kehitetään School to Belong -ohjelma

15.12.2021

Lasten ja nuorten yksinäisyyden vähentämiseen lähdetään uuden School to Belong -ohjelman voimin. Kehittämistyö siirtyy toteuttamisvaiheeseen, kun eduskunta ohjasi joululahjarahoistaan 250 000 euroa ohjelmalle. Hanketta vievät eteenpäin ohjelman kehittäjä HelsinkiMissio, kehitystyössä alusta saakka mukana ollut kasvatuspsykologian professori, opetusneuvos Niina Junttila ja hänen työyhteisönsä Turun yliopiston opettajankoulutuslaitos sekä Opetushallitus ja Aluehallintovirasto.

Psyykkisesti oireilevien lasten osuus ei ole lisääntynyt neljännesvuosisadan aikana, mutta avun hakeminen on moninkertaistunut (Väitös: FM Lotta Lempinen, 3.12.2021, lastenpsykiatria)

Lasten käyttäytymisen ja tunne-elämän ongelmat eivät lisääntyneet neljännesvuosisadan aikana vuosia 1989 ja 2013 vertailtaessa, selviää FM Lotta Lempisen väitöstutkimuksessa. Avun etsiminen ongelmiin kasvoi kuitenkin tänä aikana moninkertaisesti. Yksinäisten lasten osuus oli suuri kaikkina tutkimusajankohtina ja kiusaamisessa tapahtui pientä laskua.

Työhyvinvoinnin suuri syöppö ulossulkeminen teemana EDUtu!-webinaarissa

27.11.2020

Yksi suurimmista työhyvinvoinnin syöpöistä on työpaikkaostrakismi, eli tapa, jossa joku työkavereista jätetään yhteisen toiminnan ulkopuolelle. Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan EDUtu!-webinaarissa Suomen johtava yksinäisyystutkija, kasvatuspsykologian professori Niina Junttila avaa ilmiötä. Puheenvuorojen jälkeen asiasta keskustellaan yhdessä.