Tutkimuksen lippulaiva INVESTin tuki Ukrainan sotaa paenneille tutkijoille (Hakuaika 14.–31.3.2025)
Tutkimuksen lippulaiva INVEST tarjoaa tukea Ukrainasta paenneille tutkijoille. Apurahahaku avattu.
Tutkimuksen lippulaiva INVEST tarjoaa tukea Ukrainasta paenneille tutkijoille. Apurahahaku avattu.
Professori Kari Liuhto osallistui Maanpuolustuskorkeakoulun julkaisusarjaan Sodan usvaa III: Varautuminen, valmius ja nykyaikainen sodankäynti artikkelillaan ”Venäjän vaihtoehtoisia tulevaisuuksia – Mihin Suomen tulisi varautua ja miten?”
Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen johtama kansainvälinen tutkijaryhmä on toteuttanut ensimmäisen väestöpohjaisen tutkimuksen Venäjän hyökkäyksen vaikutuksista ukrainalaisten lasten ja nuorten itsetuhoisuuteen ja itsemurhayrityksiin. Tutkimus osoitti, että sota-alueilla eläneillä nuorilla oli merkittävästi enemmän itsetuhoisia ajatuksia ja itsemurhayrityksiä kuin niillä nuorilla, jotka asuivat muualla Ukrainassa.
Turun yliopiston tutkijoiden toteuttamasta kyselytutkimuksesta käy ilmi, että yli puolet suomalaisista kokee Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan lisänneen heidän huoltaan ilmastonmuutoksesta. Samalla 65 prosenttia vastaajista pitää venäläisestä tuontienergiasta irtautumista tärkeänä syynä vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
Diana Lehotina, 23, sanoo, että sota pakottaa ihmisen kasvamaan aikuiseksi nopeasti. Ukrainasta sotaa Suomeen paennut Lehotina työskentelee InFLAMES-lippulaivassa tavoitteenaan väitöskirja ja kenties ura tutkijana. Missä maassa ja milloin, hän ei tiedä. – En enää tee kovin pitkälle ulottuvia suunnitelmia, Lehotina toteaa.
Viron suurlähettiläs Sven Sakkov pitää yleisölle avoimen luennon ”Russian aggression against Ukraine and the European security architecture” Turun yliopistolla tiistaina 14.2. kello 15.15 alkaen.
Sodan vaurioittamilla alueilla eläneet ukrainalaisnuoret kärsivät traumaperäisestä stressihäiriöstä, ahdistuneisuudesta ja masennuksesta huomattavasti todennäköisemmin kuin sota-alueen ulkopuolella eläneet nuoret. Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen tutkimus on suurin epidemiologinen hanke, jossa on selvitetty ukrainalaisnuorten mielenterveyttä Itä-Ukrainan sodan jälkeen.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut odottamattomia muutoksia kansainväliseen kauppaan ja politiikkaan, synkentäen Suomen talousnäkymiä. KAPPAS-hanke ja TSE for the Future Forum toivat eri alojen asiantuntijoita Turun kauppakorkeakoululle keskustelemaan ulkomaisten investointien tulevaisuudesta Suomessa.
Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksella kehitettävään KieliVertailu-työvälineeseen on pikavauhdilla luotu ukraina-suomi-ukraina -vertailu. Työkalua kehitetään varhaiskasvatuksen henkilöstön tueksi monikielisissä lapsiryhmissä toimimiseen. Se otettiin koekäyttöön keväällä 38 kunnassa, ja koekäytön jälkeen tehtyjen viimeistelyjen jälkeen työväline avataan kaikkien vapaasti käytettäväksi syksyllä 2022.
Turun yliopisto tarjoaa 25:lle Ukrainasta sodan vuoksi pakoon lähteneelle opiskelijalle vaihto-opiskelupaikan ja apurahan lukukauden ajaksi. Paikkoja voivat hakea EC2U-allianssin uuden strategisen kumppanin, Ukrainan Lvivissa sijaitsevan kansallisen Ivan Frankon yliopiston (IFNUL) opiskelijat ja väitöskirjatutkijat.