Asiasana: ilmastonmuutos

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

EC2U-ajatushautomo tarjosi näkökulmia ilmastoresilienssin vahvistamiseen

17.03.2025

Turun yliopistolla 12.3. järjestetty EC2U-ajatushautomo kokosi yhteen joukon asiantuntijoita keskustelemaan ideoista ja toimenpiteistä, joiden avulla kaupunkien ja yhteisöjen ilmastoresilienssiä voidaan vahvistaa. Avointa vuoropuhelua eri sidosryhmien välillä edistäneen tilaisuuden tavoitteena oli kartoittaa kestävien ja sopeutumiskykyisten kaupunkien kehitykseen liittyviä haasteita ja ratkaisuja.

EC2U-ajatushautomossa keskustellaan kaupunkien ja yhteisöjen ilmastoresilienssistä – ilmoittaudu mukaan!

13.02.2025

Osana EC2U-yliopistoallianssin toimintaa Turun yliopisto järjestää EC2U Think Tankin eli ajatushautomon keskiviikkona 12.3.2025. Ajatushautomossa keskustellaan tällä kertaa kaupunkien ja yhteisöjen ilmastoresilienssistä, eli kyvystä varautua ja sopeutua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Tule mukaan kuuntelemaan asiantuntijapuheenvuoroja ja osallistu keskusteluun! 

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin lehtopöllön selviytymistä muuttuvassa ilmastossa (Väitös: MSc Charlotte Perrault, 31.1.2025, biologia)

Turun yliopiston tuoreessa väitöstutkimuksessa selvitettiin, miten lehtopöllöjen (Strix aluco) värimorfit sopeutuvat muuttuviin ympäristöolosuhteisiin. MSc Charlotte Perrault tutki, miten harmaat ja ruskeat lehtopöllöt selviytyvät Pohjois-Euroopan muuttuvan lumipeitteen ja lämpötilavaihteluiden aiheuttamista haasteista. 

Ulappa-alueen eliöstön toiminnallinen monimuotoisuus on heikentynyt Saaristomerellä

30.05.2024

Maailman ekosysteemejä ravistelee lajiston köyhtymisen lisäksi monien eläinlajien biomassan väheneminen. Uudessa tutkimuksessa selvitettiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia Saaristomeren ravintoverkkoihin ja havaittiin, että etenkin suolaiseen veteen sopeutuneet planktonit ovat vähentyneet, mikä vaikuttaa myös ravintoverkon muihin lajeihin. 

Tutkijat onnistuivat herättämään 60-vuotiaita nukkuvia leväsoluja

16.04.2024

Uraauurtavassa tutkimuksessa selvitettiin mikrolevien sopeutumista ilmaston lämpenemiseen tutkimalla Saaristomeren 60-vuotiaita mikroleväsoluja. Osa mikrolevistä muodostaa leposoluja, jotka vajoavat meren pohjaan kukinnan päätyttyä. Tutkijat ovat nyt onnistuneet herättämään näitä nukkuvia leposoluja sedimenttiytimistä, joiden eri kerrokset pystytään ajoittamaan geologisin menetelmin.