Asiasana: luonnon monimuotoisuus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Tarantuloilla on yllättäviä kumppanuuksia muiden lajien kanssa

22.08.2024

Hiljattain julkaistu tutkimus lintuhämähäkkien eli tarantuloiden ekologisista suhteista paljastaa, että nämä hurjamaineiset hämähäkit tulevat usein hyvin toimeen sammakkoeläinten, matelijoiden ja jopa toisinaan hämähäkkejä syövien armeijamuurahaisten kanssa. Samassa tutkimuksessa selvisi, että tarantuloiden tiheä karvapeite on todennäköisesti kehittynyt puolustusmekanismiksi näitä saalistavia muurahaisia vastaan. 

Ulappa-alueen eliöstön toiminnallinen monimuotoisuus on heikentynyt Saaristomerellä

30.05.2024

Maailman ekosysteemejä ravistelee lajiston köyhtymisen lisäksi monien eläinlajien biomassan väheneminen. Uudessa tutkimuksessa selvitettiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia Saaristomeren ravintoverkkoihin ja havaittiin, että etenkin suolaiseen veteen sopeutuneet planktonit ovat vähentyneet, mikä vaikuttaa myös ravintoverkon muihin lajeihin. 

Miltä tulevaisuudet näyttävät liike-elämän ja biodiversiteetin näkökulmista? BIODIFUL Leadership Forum Helsingissä ke 29.5. klo 12–16

16.05.2024

Yritysten ja luonnon kohtalot kietoutuvat yhteen. Monitieteisen BIODIFUL-tutkimushankkeen kevään päätapahtumassa tarkastellaan liike-elämän ja luonnon monimuotoisuuden yhteyksiä johtajuuden, ohjauskeinojen, kuluttamisen, tulevaisuustietoisuuden ja mittaamisen näkökulmista. Helsingissä 29.5. järjestettävässä BIODIFUL Leadership Forumissa luodaan tutkimustietoon perustuvaa vuoropuhelua eri tahojen kesken – niiden, joiden päätökset ja teot vaikuttavat yhteisiin tulevaisuuksiimme. 

Madagaskar - Luonnon monimuotoisuuskeskus vaarassa -näyttely kasvitieteellisessä puutarhassa

07.03.2024

Tervetuloa tutustumaan "Madagaskar – Luonnon monimuotoisuuskeskus vaarassa" -näyttelyyn, joka on esillä Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa. Näyttely valottaa Madagaskarin ainutlaatuista luontoa ja luonnon monimuotoisuutta uhkaavia tekijöitä. Kasvihuoneissa sijaitsevat infotaulut tarjoavat syvällistä tietoa saaren biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden haavoittuvuudesta, erityisesti sitä uhkaavista haitallisista vieraslajeista, mutta myös saaren endeemisistä eli kotoperäisistä  lajeista. Näyttely on avoinna yleisölle kevään 2024 ajan.

BIODIFULin politiikkasuositus: Luonnon köyhtyminen uhkaa turvallisuutta

13.02.2024

Luonnon köyhtyminen uhkaa taloutta, terveyttä, huoltovarmuutta ja yhteiskunnan vakautta. Sen pysäyttäminen on turvallisuusteko, joka vaatii poliitikoilta määrätietoista johtajuutta. Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama BIODIFUL-hanke on julkaissut politiikkasuosituksen, joka kehottaa julkisia päättäjiä tarkastelemaan luonnon köyhtymistä turvallisuusuhkana ja ryhtymään tiukempiin toimiin sen ratkaisemiseksi. 

Turun yliopiston biodiversiteettitutkijat kuvasivat vuoden 2023 aikana yli 40 uutta eläinlajia

08.01.2024

Tieteelle tuntemattomien lajien tutkimus on kilpailua aikaa vastaan. Luonnon köyhtyminen etenee maailmanlaajuisesti. Uusien arvioiden mukaan noin miljoona eliölajia on vaarassa hävitä sukupuuttoon seuraavien vuosikymmenten aikana. Tilanne on edelleen mahdollista pysäyttää, mutta se vaatii onnistuakseen laajamittaisia toimia. Eliölajien levinneisyysalueiden ja elintapojen ymmärtäminen on tärkeä askel niiden suojelussa. Turun yliopiston biodiversiteettitutkijat nimesivät vuoden 2023 aikana yhteensä 42 tieteelle tuntematonta eläinlajia, 3 -sukua ja yhden -alaheimon.