Video: Miten uusi leväkasvatuslaitos edistää kiertotaloutta?
Molekulaarisen kasvibiologian professori Yagut Allahverdiyeva-Rinne kertoo videolla levätutkimushankkeista, joissa teollisuuden jätevedet muutetaan arvokkaaksi leväbiomassaksi.
Molekulaarisen kasvibiologian professori Yagut Allahverdiyeva-Rinne kertoo videolla levätutkimushankkeista, joissa teollisuuden jätevedet muutetaan arvokkaaksi leväbiomassaksi.
Business Finlandin rahoittaman AlgaCircle-projektin tavoitteena on luoda innovatiivinen kiertotalouskonsepti, jossa tuotetaan ruokaa, rehua ja maatalouskemikaaleja mikrolevistä. Hanke on saanut yli miljoonan euron rahoituksen.
Turun yliopiston uusi AlgaTECH-levätuotantolaitos käyttää kasvihuoneiden tai teollisuuden jätevesiä ekologisen ja kustannustehokkaan leväbiomassan tuottamiseen. Tutkimuksella etsitään eri levälajeille parhaiten sopivia käyttötarkoituksia. Tavoite on edistää pohjoismaista bioteollisuutta.
Uraauurtavassa tutkimuksessa selvitettiin mikrolevien sopeutumista ilmaston lämpenemiseen tutkimalla Saaristomeren 60-vuotiaita mikroleväsoluja. Osa mikrolevistä muodostaa leposoluja, jotka vajoavat meren pohjaan kukinnan päätyttyä. Tutkijat ovat nyt onnistuneet herättämään näitä nukkuvia leposoluja sedimenttiytimistä, joiden eri kerrokset pystytään ajoittamaan geologisin menetelmin.
Bioteknologian laitoksen molekulaarisen kasvibiologian yksikkö on saanut lähes miljoonan euron rahoituksen levätuotantolaitoksen rakentamiseen. Fotosynteettisten mikrobien tutkimusryhmän tavoitteena on kasvattaa mikrolevää kasvihuoneiden jätevesiä hyödyntämällä. Menetelmän avulla voidaan puhdistaa vettä ja ottaa siitä talteen ravinteita sekä vähentää mikrolevän tuotantokustannuksia.
Mikael Jämsä tutki Turun yliopistoon tekemässään väitöskirjassa mikrolevillä ja sinilevillä tuotettavaa bioenergiaa yhdistettynä jätevedenpuhdistukseen. Jämsä löysi lupaavan leväsolukannan biodieselin tuotantoon, joka samalla sitoi ravinteita jätevedestä tehokkaasti. Tulos vahvistettiin myös pilottimittakaavassa oikealla kunnallisella jätevedellä.