Video: Miten uusi leväkasvatuslaitos edistää kiertotaloutta?
Molekulaarisen kasvibiologian professori Yagut Allahverdiyeva-Rinne kertoo videolla levätutkimushankkeista, joissa teollisuuden jätevedet muutetaan arvokkaaksi leväbiomassaksi.
Molekulaarisen kasvibiologian professori Yagut Allahverdiyeva-Rinne kertoo videolla levätutkimushankkeista, joissa teollisuuden jätevedet muutetaan arvokkaaksi leväbiomassaksi.
Turun yliopiston ja Åbo Akademin johtama tutkimusryhmä on kansainvälisten partnerien kanssa tunnistanut uuden menetelmän tuottaa puhdasta fosforia jätteistä. Fosfori on tärkeä alkuaine esimerkiksi ruuantuotannossa, mutta jätteiden mukana vesistöihin päätyessään se on ympäristölle haitallinen ravinne. Tehokkaampi kierrätys vähentäisi merkittävästi fosforista aiheutuvia ympäristöhaittoja.
Business Finlandin rahoittaman AlgaCircle-projektin tavoitteena on luoda innovatiivinen kiertotalouskonsepti, jossa tuotetaan ruokaa, rehua ja maatalouskemikaaleja mikrolevistä. Hanke on saanut yli miljoonan euron rahoituksen.
Turun yliopisto on saanut 3,3 miljoonan euron EU-rahoituksen tohtorinkoulutushankkeelle, joka vastaa ajankohtaiseen osaajapulaan kouluttamalla 25 väitöskirjatutkijaa vihreään ja digitaaliseen siirtymään liittyviltä aloilta.
Bioteknologian laitoksen molekulaarisen kasvibiologian yksikkö on saanut lähes miljoonan euron rahoituksen levätuotantolaitoksen rakentamiseen. Fotosynteettisten mikrobien tutkimusryhmän tavoitteena on kasvattaa mikrolevää kasvihuoneiden jätevesiä hyödyntämällä. Menetelmän avulla voidaan puhdistaa vettä ja ottaa siitä talteen ravinteita sekä vähentää mikrolevän tuotantokustannuksia.
Naantalin ja Turun seudun organisaatiot lahjoittavat yhdessä yliopistolle 600 000 euroa kiertotalouden professuurin perustamiseen. Professuuri vahvistaa Turun yliopiston laajentunutta tekniikan kokonaisuutta sekä koko yliopiston monialaista osaamista.
Etyleeni on yksi maailman tärkeimmistä orgaanisista hyödykekemikaaleista. Apulaisprofessori Yagut Allahverdiyeva-Rinteen johtama tutkimusryhmä Turun yliopistosta on kehittänyt ohuen keinotekoisen biofilmin, johon on upotettu etyleenin fotosynteettistä tuotantoa varten kehitettyjä syanobakteerisolutehtaita. Tuotetut keinotekoiset biofilmit pystyivät ylläpitämään etyleenin tuotantoa jopa neljäkymmentä päivää.
Mikrolevät ja syanobakteerit eli sinilevät runsastuvat, jos vesistöön lasketaan huonosti puhdistettuja jätevesiä. Dimitar Valevin väitöstutkimuksessa selvitettiin, voidaanko näiden eliöiden ravinteiden tarvetta hyödyntää jätevesien puhdistamiseen. Jätevesiä puhdistavat eliöt voisivat mahdollisesti samalla tuottaa auringonvalon energian avulla arvokkaita yhdisteitä.
Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus tutki kiertotalouden tilannetta Turun seudulla. Seudulla on noin 700 eri kiertotalouteen liittyvää toimijaa. Näistä 270 on yrityksiä, jotka toteuttavat kiertotaloutta näkyvästi tai ovat julkisen toimijan yhteistyökumppaneita. Toiseksi eniten kiertotaloustoimijoita on tutkimuksessa ja koulutuksessa. Kiertotalouden toteutettavuustutkimus tehtiin Turun kaupungin tilauksesta.