Asiasana: tekoäly

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

InFLAMES Corporate Corner: Tekoäly avaa dataa ja vauhdittaa keksintöjen syntyä

11.11.2024

Tekoäly nopeuttaa lääketieteellisten keksintöjen syntyä ja niiden päätymistä tutkijoiden, lääkäreiden ja potilaiden ulottuville, sanoo apulaisprofessori, InFLAMES-ryhmänjohtaja Pekka Ruusuvuori. Hän toteaa, että biotieteiden muuttuminen laskennalliseksi sekä lupaa että vaatii asioita niin tutkijoilta kuin alan yrityksiltäkin. Mitä nämä lupaukset ja vaatimukset ovat, siihen pureudutaan InFLAMES-lippulaivan Corporate Corner – From data to innovation -tapahtumassa marraskuun 21. päivä.

ECCB2024 toi Turkuun lähes 800 laskennallisen biologian ja teköälyn asiantuntijaa

27.09.2024

Turussa syyskuussa 2024 järjestetty European Conference on Computational Biology (ECCB2024) on vuoden suurin laskennallisen biologian ja bioinformatiikan tapahtuma Euroopassa. Ensimmäistä kertaa Pohjoismaihin saatu ECCB2024-konferenssi ylitti osanottajatavoitteensa ja järjestäjät ovat saaneet erinomaista palautetta sekä tieteellisestä sisällöstä että järjestelyistä. Konferenssin puheenjohtaja, professori Laura Elo pitää verkostoitumista yhtenä tapahtuman pääanneista. 

Tekoäly ja terveysdatan tutkimuskäyttö – laskennallisen biologian huippukonferenssi ECCB pureutuu ajankohtaisiin kysymyksiin

17.09.2024

Miten arkaluonteista terveysdataa voi hyödyntää vastuullisesti tieteellisessä tutkimuksessa tai miten tekoäly auttaa tekemään läpimurtoja lääketieteen tutkimuksessa? ECCB2024-konferenssi kokoaa Turkuun laskennallisen biologian ajankohtaiset teemat ja kansainväliset tutkijat. 

Uusi kielimalli Viking julkaistu – ensimmäinen avoin malli pohjoismaisille kielille

15.05.2024

TurkuNLP-tutkimusryhmä kehittää kieltä ymmärtäviä ja tuottavia tekoälyn malleja osana Euroopan unionin rahoittamaa High Performance Language Technologies (HPLT) -projektia yhteistyössä Euroopan suurimman yksityisen tekoälylaboratorio Silo AI:n kanssa. TurkuNLP ja Silo AI ovat nyt julkaisseet uuden monikielisen Viking-mallin, joka on ensimmäinen avoin kielimalli kaikille pohjoismaisille kielille.
 

Tietoaineistot ja tekoälytyökalujen käyttö

23.04.2024

Euroopan komissio on julkaissut ohjeistuksen tekoälyn vastuullisesta käytöstä tutkimuksessa. Turun yliopiston linjaus tekoälystä osana tutkimusta kannustaa hyödyntämään tekoälysovelluksia sekä tutkimuksessa että siihen liittyvissä prosesseissa. Kirjaston hankkimien lisensioitujen tietoaineistojen sopimuksiin on vähitellen alkanut tulla tekoälylausekkeita, jotka asettavat omia rajoituksiaan tekoälytyökalujen (artificial intelligence tools) käytölle.