Turun yliopiston johtamassa 7,9 miljoonan euron EU-rahoitteisessa hankkeessa edistetään vastuullista ja ihmiskeskeistä tekoälyn käyttöä

09.12.2024

Turun yliopistolle on myönnetty mittava EU-rahoitus tohtorikoulutushankkeelle, jossa edistetään tekoälyn turvallista ja luotettavaa, sekä oikeudellisesti ja eettisesti kestävää käyttöä.

Human-Centric Artificial Intelligence for Sustainable Future (HAIF) on Turun yliopiston johtama tohtorikoulutushanke, jossa on mukana yhteensä 10 tutkimusryhmää yliopiston teknillisestä, oikeustieteellisestä, humanistisesta ja yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta. HAIF-hankkeen tavoitteena on tarjota tohtorikoulutusta, jonka avulla edistetään tekoälyn turvallista ja luotettavaa, sekä oikeudellisesti ja eettisesti kestävää käyttöä.

HAIF-hankkeen tutkimusryhmissä pureudutaan tekoälyyn muun muassa eettisten kysymysten, oikeudellisen sääntelyn, terveysteknologian sovellusten, materiaalitekniikan, kielimallien ja koneoppimisen näkökulmista. Tutkimuksen keskiössä on ihmisen rooli tekoälyyn liittyvien teknologioiden kehittäjänä, käyttäjänä ja päätöksentekijänä. Hankkeessa tarkastellaan myös sitä, miten eri teknologiat muokkaavat ihmisten ja tekoälyjärjestelmien välistä vuorovaikutusta esimerkiksi läpinäkyvyyden, tulkittavuuden, luotettavuuden ja vastuullisuuden näkökulmista.

HAIF-hanketta johtaa Turun yliopiston terveysteknologian professori Pasi Liljeberg. Hankkeen kokonaisbudjetti on 7,9 miljoonaa euroa, josta 3,4 miljoonaa euroa on Euroopan unionin Marie Skłodowska-Curie Action COFUND rahoitusta.

– Tekoälyn merkitys tiedeyhteisössä ja laajemmin koko yhteiskunnassa on tänä päivänä ilmeinen ja sen merkitys tulee kasvamaan selkeästi lähitulevaisuudessa. Tämä huomattava rahoitus mahdollistaa laaja-alaisen tekoälytutkimuksen edelleen kehittämisen Turun yliopistossa. Lisäksi tämän rahoituksen saaminen Turkuun on osoitus Turun yliopistossa tehdystä pitkäjänteisestä työstä tekoälyalalla, kertoo professori Liljeberg.

Monitieteiseen tutkimusympäristöön rekrytoitavat väitöskirjatutkijat vastaavat uudenlaiseen osaajatarpeeseen

HAIF-hankkeeseen rekrytoidaan vuoden 2025 aikana 25 kansainvälistä väitöskirjatutkijaa, jotka aloittavat työnsä syyslukukauden 2025 alkupuolella. Väitöskirjatutkijoiden koulutuksen avulla vastataan uudenlaisen asiantuntemuksen kasvavaan kysyntään, jonka erityisesti generatiivisen tekoälyn käytön nopea yleistyminen ja työmarkkinoiden muuttuvat tarpeet ovat tuoneet tullessaan.

Oleellinen osa HAIF hanketta ovat laajat kumppaniverkostot, sillä hankkeessa tehdään kansainvälistä, monitieteistä yhteistyötä niin tutkimusorganisaatioiden kuin yritystenkin kanssa. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat muun muassa Orion Corporation, Wärtsilä Voyage Oy, Lingsoft Oy, Lindholmen Science Park (Ruotsi), CSC – IT Center for Science Ltd., Kungliga Tekniska Högskolan (Ruotsi) sekä muita eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia yliopistoja.

Yhteistyö eri organisaatioiden välillä on keskeinen osa hankkeen toteutusta, sillä jokainen HAIF-hankkeeseen palkattu väitöskirjatutkija työskentelee 4–6 kuukautta hankkeen yhteistyökumppaneihin kuuluvassa organisaatiossa. Väitöskirjatutkijat pääsevät hyödyntämään Turun yliopiston ja hankkeen kumppaniorganisaatioiden huipputasoisia tutkimusinfrastruktuureja sekä työskentelemään osana monitieteistä ja kansainvälistä tiedeyhteisöä.

Luotu 09.12.2024 | Muokattu 09.12.2024