Nuoret eurooppalaiset tutkijat kokoontuivat tekoälyaiheiseen EC2U-konferenssiin keväisessä Turussa

07.04.2025

Young Researchers' Meeting -konferenssiin matkusti nuoria tutkijoita kaikista EC2U-yliopistoista – sekä Ukrainan Lvivistä. 

Nuoria tutkijoita ympäri Eurooppaa kokoontui Turun yliopistolle EC2U:n Young Researchers' Meeting -konferenssiin huhtikuun alussa. Ohjelman järjesti Kieli- ja käännöstieteiden laitos ja EC2U:n projektikoordinaattori Mikko Kukkonen.

Teemana oli Artificial Intelligence & Languages, Cultures and Education. Konferenssin esitelmät käsittelivät tekoälyn hyödyntämistä tutkimuksen eri osissa esimerkiksi aineiston keruussa, analyysissä ja tulkinnassa.

EC2U on Turun yliopiston ja seitsemän muun eurooppalaisen yliopiston allianssi, joka luo uudenlaisia yhteistyön ja vapaan liikkuvuuden muotoja. Turun yliopisto on mukana kahdessa EC2U-maisteriohjelmassa, ja kolmatta suunnitellaan parhaillaan.

Italiasta konferenssiin oli matkustanut viime keväänä Turun ja Pavian yliopistoista valmistunut Antonella Orologiaio. Hän oli yksi ensimmäisistä, jotka valmistuivat EC2U:n maisteriohjelmasta European Languages, Cultures and Societies in Contact.

Tällä hetkellä Orologiaio työstää politiikantutkimuksen väitöskirjaa Pavian yliopistossa. Hän tekee tekoälyavusteista media-analyysia poliittisesta pluralismista ja yhteiskunnallisesta diskurssista Italian televisiossa. Hän piti esitelmän tiistain sessiossa, jossa käsiteltiin tekoälyn eettisiä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia.

– On ihanaa olla taas Turussa! Konferenssi on ollut todella hieno kokemus.

EC2U-maisteriohjelmasta valmistunut Antonella Orologiaio kertoi olevansa innoissaan saadessaan palata hetkeksi Turkuun.

Orologiaio kiittelee nimenomaan nuorille tutkijoille suunnattua konferenssia.

– Väitöskirjatutkijana voi usein tuntea olevansa yksinäinen ja vähän hukassa, mutta täällä on ollut mahtavia kohtaamisia.

Ohjelma on tarjonnut uusia ajatuksia ja poikkitieteellisiä näkökulmia. Konferenssissa ei ole kyse vain tutkimuksen substanssista, vaan myös vertaistuesta samassa tilanteessa olevien nuorten tutkijoiden kesken. Kohtaamisissa on syntynyt jo ideoita yhteisiin tutkimusprojekteihin, Orologiaio kertoo.

– Tunnen nyt olevani vähemmän yksin.

Vertaistukea ja kiinnostavaa tekoälytutkimusta

Myös Itävallan Lizistä sijaitsevasta Johannes Keplerin yliopistosta tulleet fysiikan opetuksen väitöskirjatutkijat Petra Plavšić ja Kerstin Lindmaier olivat hyvin tyytyväisiä nimenomaan nuorille tutkijoille suunnattuun ohjelmaan.

Pienessä konferenssissa on ollut helppo tutustua muihin ja käydä vapaata keskustelua.

– On tärkeää päästä jakamaan nuoren tutkijan näkökulmaa. Täällä kuulee, että muilla on samat huolet. Jokaisella on yksilölliset tarinat, mutta yhteisiä kokemuksia on löytynyt paljon myös eri alojen tutkijoiden kanssa, Plavšić sanoo.

– Tämä on todella hyvä tilaisuus oppia tekoälyn hyödyntämisestä tutkimuksessa. Pääsimme kertomaan omista tutkimuksistamme ja saamaan niistä kommentteja. Konferenssi on ollut motivoiva ja ilmapiiri loistava, Lindmaier kertoo.

Petra Plavšić, Zeynep Topdemir ja Kerstin Lindmaier Linzistä.

Plavšić ja Lindmaier eivät itse ole EC2U-tutkijoita, mutta heidän laitoksensa tekee läheistä yhteistyötä ohjelman kanssa. Kaksikkoa oli kannustanut osallistumaan samalla laitoksella työskentelevä tutkijatohtori Zeynep Topdemir, joka piti konferenssin lopulla workshopin kvantitatiivisista tutkimusmenetelmistä.

– Olen oppinut paljon siitä, miten eri tutkijat käyttävät tekoälyä. Haluan nyt itsekin koittaa eri ohjelmia ja sisällyttää niitä opetukseeni, hän sanoo.

Osallistujia oli saapunut kaikista kahdeksasta EC2U-yliopistosta sekä Ukrainan Lvivissä sijaitsevasta Ivan Franko -yliopistosta, joka on EC2U:n strateginen kumppani.

Turun yliopiston lisäksi EC2U:hun kuuluu yliopistot Portugalista, Saksasta, Itävallasta, Italiasta, Ranskasta, Espanjasta ja Romaniasta. Toukokuun alusta 2025 mukaan liittyy myös Uumajan yliopisto Ruotsissa.

Key note -luennot kuultiin Kalle Konttiselta (AI Tools for Education and Research), Outi Veivolta (How Can AI-Based Tools Transform Language Teaching and Learning?) sekä George Gabriel Constantinesculta (Using Artificial Intelligence and Mixed Realities to Create Educational Applications of the Future). Ohjelmassa oli myös muun muassa väitöskirjatutkija Hilla-Marja Honkalammin esitys (Prompting for Spoken Conversation with a GenAI-Integrated Robot in L2).

 

Teksti ja kuvat: Rosa Lampela

Luotu 07.04.2025 | Muokattu 07.04.2025