Minna Canth ja Adèle Weman laajentavat eurooppalaista kirjailijanaisten reittiä Suomeen

31.03.2025

Weman oli laaja-alainen mutta nykyään unohdettu kirjailija ja runoilija, joka teki pioneerimaista työtä sivistys-, kulttuuri- ja nuorisoseuratoimissa. Turun yliopistossa on tehty pitkään tutkimusta naiskirjailijoiden historiasta.

Merkittävät suomalaiset kirjailijanaiset Minna Canth ja Adèle Weman on valittu ensimmäisinä suomalaisina Women Writers Route -ohjelmaan, joka on osa Euroopan neuvoston kulttuurireittejä.

Women Writers Route -reitti esittelee 1800–1900-luvun vaihteen kirjailijanaisia, heidän elämäntarinoitaan ja tuotantoaan sekä rooliaan sen ajan yhteiskunnassa. Reitin tavoitteena on lisätä naispuolisiin kirjailijoihin liittyvää tutkimusta sekä tietoisuutta heidän merkityksestään ihmisoikeuksien ja tasa-arvon kehityksessä Euroopassa.

Turun yliopistossa on tehty pitkään tutkimusta kirjailijanaisten historiasta sekä kotimaisessa kirjallisuudessa että kulttuurihistoriassa. Pääsy osaksi Women Writers Route -ohjelmaa on hieno merkkipaalu vuosikymmenten mittaisessa työssä. 

”Turun yliopistossa naiskirjailijoita ja -kirjailijuutta on tutkittu runsaasti jo 1990-luvulta lähtien. Tutkimusta on tehty myös kansainvälisesti eurooppalaisten kollegojen kanssa. Esimerkiksi Women Writers in History -verkosto toimii aktiivisesti”, sanoo kotimaisen kirjallisuuden professori Viola Parente-Čapková.

Reitti johdattaa Wemanin jalanjäljissä merelliseen Kemiön saaristomaisemaan ja Canthin perässä Kuopion itäsuomalaiseen järvimaisemaan.

Kulttuurihistorian yliopistonlehtori Maarit Leskelä-Kärki ja tutkijatohtori Karoliina Sjö tutkivat Wemanin elämää ja Sagalundin museomiljöötä Tarinoiden lehto -hankkeessa.

”Meille on paljastunut pitkälti unohdettu, mutta merkittävä suomenruotsalainen kirjailija. Halusimme ehdottaa Canthin rinnalle tuntemattomampaa saman aikakauden kirjailijaa. Wemanin toiminta kertoo myös suomenruotsalaisen kirjallisuushistorian merkityksestä”, Leskelä-Kärki ja Sjö sanovat.

Minna Canth (1844–1897) oli huomattava suomalainen kirjailija, rohkea yhteiskunnallinen vaikuttaja, naisten tasa-arvon puolestapuhuja, toimittaja ja liikenainen. Hän vaikutti aloitteillaan merkittävällä tavalla naisten äänioikeuden saamiseen Suomessa. Hän kuului realistisen kirjallisuuden pohjoismaisiin uranuurtajiin. Hänen nykyisestä merkityksestään kertoo vuosittainen liputuspäivä (19.3.), kriittiset editiot, joita hänen näytelmistään parhaillaan tehdään Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa, sekä Kuopiossa sijaitseva Minna Canthin kotitalo Kanttila, jota remontoidaan Minna Canth -keskukseksi ja taiteilijaresidenssiksi. Minna Canthin tuotantoa on käännetty ainakin 13 kielelle.

Adèle Weman (1844–1936) oli suomalainen kirjailija ja opettaja, joka teki pioneerimaista työtä sivistys-, kulttuuri- ja nuorisoseuratoimissa. Merkittävän opettajan työnsä ohella hän oli perustamassa kotiseudulleen Kemiöön nuorisoseuraa, ja oli aktiivinen kulttuurivaikuttaja niin saaristossa kuin Helsingissä. Weman oli laaja-alainen, joskin nykyään pitkälti unohdettu kirjailija, näytelmäkirjailija ja runoilija, joka kirjoitti taiteilijanimellä Parus Ater (myös Inge Storm ja Zakarias). Weman vietti vanhuuden ajan päiviään niin Helsingissä kuin Vretan kansakoulun alueelle 1900-luvun alussa perustetun Sagalundin museoalueen puutarhan keskelle rakennetussa Villa Sagalundissa. Sagalundin museo ylläpitää Wemanin arkistoa ja muistoa ja toimii nykyään kotimuseona.

Euroopan neuvoston kulttuurireittien tarkoituksena on johdattaa matkailijat kulttuuriperinnön ja taiteen äärelle sekä lisätä reittien jäsenten keskinäistä yhteistyötä ja kehittää kulttuurimatkailua. Turun yliopiston lisäksi Euroopan neuvoston kulttuurireittien jäseneksi on valittu suomesta Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Itä-Suomen yliopisto sekä Minna Canthin talo ry. Museovirasto toimii Euroopan neuvoston kulttuurireittiohjelman kansallisena koordinaattorina Suomessa. Naiskirjailijoiden reittiin kuuluu jäseniä useista Euroopan maista ja sitä hallinnoidaan Sloveniasta. Reittitoiminnan laajentuminen Suomeen käynnistää naiskirjailijoihin liittyvän yhteistyön kansallisesti ja kansainvälisesti. Yhteistyön puitteissa toteutetaan muun muassa erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä.

Luotu 31.03.2025 | Muokattu 31.03.2025