Asiasana: data

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Uusi työkalu mahdollistaa eriarvioisuuksien tutkimisen ja näkyväksi tekemisen Euroopan eri alueilla

27.11.2024

Tutkijat ovat kehittäneet uuden vuorovaikutteisen työkalun eriarvoisuutta kuvaavien tekijöiden tarkasteluun. Työkalu antaa toimittajille, poliittisille päättäjille, tutkijoille ja data-analyytikoille mahdollisuuden tutkia eriarvoisuuksien käyttäen apuna havainnollisia keinoja sekä ymmärtää ilmiötä aiempaa tarkemmin.

InFLAMES Corporate Corner: Tekoäly avaa dataa ja vauhdittaa keksintöjen syntyä

11.11.2024

Tekoäly nopeuttaa lääketieteellisten keksintöjen syntyä ja niiden päätymistä tutkijoiden, lääkäreiden ja potilaiden ulottuville, sanoo apulaisprofessori, InFLAMES-ryhmänjohtaja Pekka Ruusuvuori. Hän toteaa, että biotieteiden muuttuminen laskennalliseksi sekä lupaa että vaatii asioita niin tutkijoilta kuin alan yrityksiltäkin. Mitä nämä lupaukset ja vaatimukset ovat, siihen pureudutaan InFLAMES-lippulaivan Corporate Corner – From data to innovation -tapahtumassa marraskuun 21. päivä.

Alueellinen tutkimushanke vauhdittaa terveysdataan perustuvaa tuotekehitystä

09.10.2023

Terveysalan tuotekehitys tarvitsee laadukasta dataa. Keinotekoisesti tuotetut aineistot soveltuvat vain rajallisiin käyttötarkoituksiin, kun taas aitojen terveystietojen käyttö on vahvasti säänneltyä. Synteettisen terveysdatan testialusta on uudenlainen palvelu, joka tuo terveystietoa käyttäjien saataville tietosuoja- ja tietoturvavaatimuksista tinkimättä.

Tutustu kirjaston uuteen Opiskelijan aineistonhallintaoppaaseen

20.10.2020

Opiskelijan aineistonhallintaopas esittelee datanhallinnan koko elinkaaren opinnäytteen suunnittelusta työn tekemiseen ja sen valmistumiseen. Opas kertoo esimerkein, mitä tutkimusaineistot ovat.  Se kuvailee kohta kohdalta, mitä toimenpiteitä aineistonhallinta edellyttää tutkimussuunnitelmavaiheessa, opinnäytteen laatimisen aikana ja työn valmistumisen jälkeen.  

BalticSatApps-hankkeessa luotiin pohjaa satelliittidataa hyödyntäville innovaatioille ja uusille startup-yrityksille Itämeren alueella

12.01.2021

Eurooppalainen Copernicus-ohjelma tarjoaa avointa ja ilmaista kaukokartoitusdataa, jonka avulla voidaan esimerkiksi tehdä näkyväksi erilaisia maapalloon vaikuttavia ilmiöitä, kuten ilmastonmuutosta ja kaupungistumista. Turun yliopiston koordinoimassa kolmevuotisessa BalticSatApps-projektissa keskityttiin kehittämään uusia innovaatioita, jotka perustuvat tähän dataan. Projektissa tuettiin ja katettiin koko uuden palvelun tai sovelluksen kehitysketju aina tarpeiden selvittämisestä ratkaisuun saakka ja siitä edelleen kaupallistamiseen.

Tutkimusdatan hallinnan perusteet -kurssi väitöskirjatutkijoille ja postdoc -tutkijoille

01.12.2020

Tutkimusdatan hallinnan perusteet (Basics of Research Data Management, BRDM, 3 op.) -kurssilla käydään läpi tutkimusprojektin datanhallinnan keskeisiä kysymyksiä yhdessä tutkijaopettajien, lakiasiasiantuntijoiden, tietosuojavastaavan, kirjaston data-asiantuntijoiden, biostatistikon, tutkimuksen IT-palveluasiantuntijoiden ja Tietoarkiston asiantuntijoiden kanssa. Ilmoittautuminen kurssille on nyt auki ja kurssi alkaa maaliskuussa 2021.