Italialaiset tutkijat löysivät Suomesta maailman vanhimmaksi määritetyn pensaan
Italialaisen Padovan yliopiston tutkijat löysivät Utsjoelta katajan, jonka iäksi he määrittivät vuosirenkaita tutkimalla 1647 vuotta.
Italialaisen Padovan yliopiston tutkijat löysivät Utsjoelta katajan, jonka iäksi he määrittivät vuosirenkaita tutkimalla 1647 vuotta.
Tälle sivulle on koottu Turun yliopiston tutkijoita, joiden asiantuntijuus kytkeytyy Turkuun. Mukana on muun muassa asumisen, politiikan, kaupunkiluonnon ja kestävyyden asiantuntijoita.
Turun yliopiston tuoreessa väitöstutkimuksessa selvitettiin, miten lehtopöllöjen (Strix aluco) värimorfit sopeutuvat muuttuviin ympäristöolosuhteisiin. MSc Charlotte Perrault tutki, miten harmaat ja ruskeat lehtopöllöt selviytyvät Pohjois-Euroopan muuttuvan lumipeitteen ja lämpötilavaihteluiden aiheuttamista haasteista.
Ihmisen toiminnalla on vaikutusta luontoympäristöihin ja luonto puolestaan vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Luonnonvarakeskus ja Turun yliopiston Sote-akatemia ovat tuottaneet kaikille avoimen verkkokurssin, joka tekee näkyväksi ihmisen ja muun luonnon terveyden välistä yhteyttä. Opintojakso sopii täydennyskoulutukseksi esimerkiksi kasvatus-, sosiaali- ja terveys- sekä hyvinvointipalveluiden ammattilaisille, jotka ovat kiinnostuneita hyödyntämään luontoa työssään.
Luonnonvaroja paikallisella tasolla käyttävien ihmisten välisen sosiaalisen dynamiikan tunteminen voi lisätä merkittävästi luonnonvarojen kestävää hallintaa. Turun yliopistossa väittelevä Laura Tuominen tarkasteli monitieteisessä ympäristötieteiden alan väitöstutkimuksessaan kahta erilaista luonnonvarojen käyttäjäryhmää: turkulaisia laatikkoviljelijöitä ja suomalaisia hirvenmetsästäjiä.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb vieraili Lapissa Utsjoella ja Inarissa 23.–24. toukokuuta 2024. Osana vierailua presidentti Stubb tutustui Kevon luonnonpuistoon sekä Turun yliopiston Kevon tutkimusasemaan.
Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan on yhä enemmän näyttöä siitä, että luonto voi auttaa ihmisiä selviytymään nykyaikaisen urbaanin elämäntavan aiheuttamasta aikapaineesta säätelemällä ihmisen ajantajua. Parempi ymmärrys luonnonympäristöjen ja ihmisen ajantajun välisestä suhteesta voi auttaa suunnittelemaan terveellisempiä elinympäristöjä.
Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan varhaislapsuuden kotia ympäröivä vihreys ei näyttäisi suojaavan lasta atooppiselta ihottumalta. Sen sijaan havu- ja sekametsien läheisyys sekä maaseutumainen elinympäristö saattavat olla yhteydessä kohonneeseen atooppiseen ihottuman riskiin. Vaikutus näkyi erityisesti lapsilla, jotka olivat syntyneet keväällä.
Asuminen vihreämmällä asuinalueella vaikuttaa äidinmaidon sokeriyhdisteiden koostumukseen ja sitä kautta mahdollisesti imeväisen terveyteen. Turun yliopiston tutkimus osoitti, että mitä luonnonmukaisempi asuinympäristö oli, sitä monimuotoisempi koostumus maidon oligosakkarideissa oli.
Komealupiini (Lupinus polyphyllus) on Suomessa kansallisesti tunnustettu haitallinen vieraslaji, joka on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Turun yliopiston tutkimus osoittaa, että vieraslaji on sopeutunut hyvin uudella alueella kohtaamiinsa kasvinsyöjiin, lehtokotiloihin.