Asiasana: Kieltenopetus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Maailma pyörii kielillä – uusi webinaarisarja kertoo, miksi kielellä ja kielen ammattilaisuudella on merkitystä

10.10.2022

Miksi kielen ammattilaisia tarvitaan? Entä miten kieliaineiden opiskelu auttaa ymmärtämään maailmaa – ja myös vaikuttamaan siihen? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitoksen uudessa webinaarisarjassa, jossa kielten asiantuntijat kertovat kielen ja kielten merkityksestä tänä päivänä.

Turun yliopistossa kehitettävään KieliVertailu-työvälineeseen pikavauhdilla mukaan ukraina

14.06.2022

Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksella kehitettävään KieliVertailu-työvälineeseen on pikavauhdilla luotu ukraina-suomi-ukraina -vertailu. Työkalua kehitetään varhaiskasvatuksen henkilöstön tueksi monikielisissä lapsiryhmissä toimimiseen. Se otettiin koekäyttöön keväällä 38 kunnassa, ja koekäytön jälkeen tehtyjen viimeistelyjen jälkeen työväline avataan kaikkien vapaasti käytettäväksi syksyllä 2022.

Vinkkejä varhennukseen – uusi kielenopetuksen opas julkaistu

02.09.2021

Syksyllä 2018 valtioneuvosto muutti perusopetus- ja tuntijakoasetuksia. Päätöksellä lisättiin 1–2 luokkien tuntimäärää kahdella vuosiviikkotunnilla, ja lisäys kohdentui A1-kielen opetukseen. Keväällä 2019 julkaistiin uudet vuosiluokkien 1–2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet, ja varhennettua A1-kieltä opetettiin kaikissa peruskouluissa viimeistään keväällä 2020.

Mediakutsu: Keskusteluilta koulujen kielten opetuksen tulevaisuudesta 15.4.2021

14.04.2021

Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitos järjestää torstaina 15.4.2021 keskusteluillan, jossa pureudutaan muun muassa suomalaisten kaventuvan kielivarannon problematiikkaan, kestävän kehityksen teemaan, syksyllä alkavien kiinan kielen opintojen tuomiin uusiin näköaloihin sekä robottien hyödyntämiseen kielten opetuksessa. Laitoksen tutkijoiden ja alueen kielten opettajien lisäksi keskustelussa ovat mukana opetusneuvos Annamari Kajasto Opetushallituksesta sekä Turun kaupungin kielikoordinaattori ja kielen opettaja Anne Lindholm.

Vieraskielisen puheen sujuvuutta ylläpidetään täytetyillä tauoilla, toistoilla ja vuorovaikutuksella keskustelukumppanin kanssa (Väitös: FM Pauliina Peltonen, 11.9.2020, englannin kieli)

Väitöstutkimuksen mukaan vieraskielisen puheen sujuvuutta ylläpidetään, vastoin yleistä käsitystä, esimerkiksi toistoilla ja täytetyillä tauoilla. Keskustelutilanteissa oppijat myös tekevät yhteistyötä sujuvuuden ylläpitämiseksi. Tutkimus tarjoaa uutta tietoa vieraan kielen puheen sujuvuuteen vaikuttavista tekijöistä, ja tuloksia voidaan hyödyntää kielten opetuksessa ja kielitaidon arvioinnissa.