Asiasana: ruoka

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Vastuullista ruokaa kampuksella -teemaviikon vaikutukset laskettu

13.12.2024

Turun yliopiston kampuksella vietettiin aiemmin syksyllä vastuullisen ruoan teemaviikkoa, jonka tavoitteena oli lisätä tietoisuutta vastuullisista ja kestävistä ruokavaihtoehdoista. Viikko järjestettiin kestävän kampusarjen työryhmän, yliopiston ravitsemus- ja ruokatutkijoiden, Turun yliopiston ylioppilaskunnan ja kampusalueen ravintolatoimijoiden kanssa.

Ruoka, terveys ja kestävyys: eurooppalais-kiinalainen symposium kokoontuu Turussa

30.09.2024

Finland-China Food and Health Network (FCFH) järjestää päätöstapahtumansa Mauno Koivisto -keskuksessa Turussa 3.–4. lokakuuta. Tapahtumassa huippuluokan tutkijat Euroopasta ja Kiinasta kokoontuvat keskustelemaan tulevaisuuden yhteistyöstä ruoan, terveyden ja kestävyyden alalla. Konferenssissa juhlistetaan verkoston saavutuksia vuodesta 2021 lähtien ja suunnitellaan yhteistyön jatkoa vuoden 2024 jälkeen.

Helppokäyttöisyys, maku, terveellisyys ja tuttuus olivat syitä lihankulutukselle muun muassa miesten ja lapsiperheiden keskuudessa 2010-luvun alussa (Väitös FM Pasi Pohjolainen, 7.6.2024, taloussosiologia)

Runsas lihankulutus on globaali kestävyyshaaste muun muassa ympäristö- ja terveyshaittojen takia. Viime vuosina kasvisruokien asema on vahvistunut ja lihan kokonaiskulutus hidastunut, mutta lihankulutus ei ole kuitenkaan kääntynyt laskuun. Uuden väitöstutkimuksen perusteella lihankulutuksen taustalla vaikuttavat muun muassa lihan koettu hyvä maku ja tuttuus.

Elintarvikeala suuressa murroksessa

31.01.2024

Miten vastataan kuluttajien kasvaviin odotuksiin ruuan ekologisuudesta, kasvipohjaisuudesta tai terveellisyydestä? Miten yhteiskunnat voivat turvata kestävän ruuantuotannon? Tutkijat etsivät ratkaisuja kysymyksiin, jotka uudistavat nopealla tahdilla koko elintarvikealaa. Syksyllä käynnistyy myös uusi elintarviketekniikan koulutusohjelma vastaamaan alan lisääntyvään työvoimatarpeeseen.

Ruuhkavuosien aikaan selkeä notkahdus terveellisemmän ruuan syömisessä (Väitös: VTM Antti Kähäri, 26.5.2023, sosiologia)

Terveellisen ruuan kulutus on yleisempää vanhemmissa ikäryhmissä, ilmenee valtiotieteiden maisteri Antti Kähäri Turun yliopistoon tekemässä väitöstutkimuksessa. Sokerituotteiden ja alkoholittomien juomien kulutus on yleisempää nuoremmissa ikäryhmissä. Suurin notkahdus terveellisen ruoan kulutuksessa ja kasvu sokerituotteiden käytössä tapahtuu ruuhkavuosien aikaan.

Köökki-reseptisivusto kokoaa yhteen maukkaat vegereseptit

13.02.2023

Uusi reseptisivusto Köökki tarjoaa herkullisia vegereseptejä niin kotikokeille kuin ruokapalveluille. Reseptien pääosassa  loistavat kotimaiset raaka-aineet ja erityisesti kasviproteiinit. Reseptisivuston toteutuksesta  ja ylläpidosta vastaa Turun yliopiston Brahea-keskuksen ruokaketjun ja kestävän kehityksen tiimi, joka on pitkään tehnyt työtä ruoantuotannon ja – kuluttamisen ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Lähetä sinäkin lempireseptisi Köökkiin!