Asiasana: Kiina

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Symposium viitoitti tietä Finland-China Food and Health Network -verkoston yhteistyön jatkolle

17.10.2024

Turun yliopisto isännöi ruokaan, terveyteen ja kestävään kehitykseen keskittyvää eurooppalais-kiinalaista symposiumia, joka järjestettiin Turussa 3.-4. lokakuuta. Finland-China Food and Health Network (FCFH) -verkoston tapahtuma kokosi lähes 60 asiantuntijaa johtavista eurooppalaisista ja kiinalaisista yliopistoista ja tutkimuslaitoksista keskustelemaan ratkaisuista ruokaturvaa, kestäviä ruokajärjestelmiä ja kansanterveyttä koskeviin maailmanlaajuisiin haasteisiin.

Ruoka, terveys ja kestävyys: eurooppalais-kiinalainen symposium kokoontuu Turussa

30.09.2024

Finland-China Food and Health Network (FCFH) järjestää päätöstapahtumansa Mauno Koivisto -keskuksessa Turussa 3.–4. lokakuuta. Tapahtumassa huippuluokan tutkijat Euroopasta ja Kiinasta kokoontuvat keskustelemaan tulevaisuuden yhteistyöstä ruoan, terveyden ja kestävyyden alalla. Konferenssissa juhlistetaan verkoston saavutuksia vuodesta 2021 lähtien ja suunnitellaan yhteistyön jatkoa vuoden 2024 jälkeen.

Perusoikeuksien puute estää oikeudellisen tasa-arvon toteutumisen Kiinassa (Väitös: HTM Pia Eskelinen, 9.9.2022, oikeustiede)

Kiinalaista yhteiskuntaa ovat viime vuosina alkaneet enenevässä määrin määrittää kungfutselaiset arvot ja yhteiskunnan puuttuminen median vapauteen. Tämä on vaikuttanut myös kiinalaisten naisten toimintaympäristöön. HTM Pia Eskelinen tutki oikeustieteen alan väitöskirjassaan Kiinan maaseudun naisten maaoikeudellista asemaa ja naisten oikeudellista asemaa kiinalaisessa yhteiskunnassa. Väitöstutkimus osoittaa, että lainsäädännön soveltaminen on Kiinassa muuttunut epätasa-arvoisemmaksi asettaen naiset ja heidän perusoikeutensa epäedulliseen asemaan.

Ymmärrä paremmin Kiinaa – Uutuuskirja avaa Kiinan poliittisen järjestelmän

11.04.2022

Turun yliopiston professorit Mikael Mattlin ja Lauri Paltemaa sekä Tampereen yliopiston professori Juha A. Vuori ovat kirjoittaneet ensimmäisen suomenkielisen kokonaisvaltaisen teoksen Kiinan poliittisesta järjestelmästä. Kirja tuo esille Kiinan ainutlaatuisen poliittisen järjestelmän, joka on yhdistelmä keisarillista menneisyyttä, leninististä (jälki)totalitarismia ja nykyaikaisia julkisjohtamisen oppeja.

Kriittisten ajattelutaitojen opetuksessa merkittäviä eroja Suomen, Yhdysvaltojen ja Kiinan koulutusjärjestelmien välillä (Väitös FM Olli Suominen, 23.4., kasvatustiede)

Kriittisten historian ajattelutaitojen opetuksessa on eroja eri koulutusjärjestelmien välillä. Suomessa ja Kiinassa opetus on muuttunut yksilöllisiä ajattelutaitoja korostavampaan suuntaan, kun taasen Yhdysvallat on jämähtänyt paikoilleen. Ilmiö paljastuu Olli Suomisen väitöstutkimuksessa, jossa hän selvitti kriittisten historian ajattelutaitojen opettamista suomalaisessa, yhdysvaltalaisessa ja kiinalaisessa lukiotason historianopetuksessa.