Vastuullista ruokaa kampuksella -teemaviikon vaikutukset laskettu

13.12.2024

Turun yliopiston kampuksella vietettiin aiemmin syksyllä vastuullisen ruoan teemaviikkoa, jonka tavoitteena oli lisätä tietoisuutta vastuullisista ja kestävistä ruokavaihtoehdoista. Viikko järjestettiin kestävän kampusarjen työryhmän, yliopiston ravitsemus- ja ruokatutkijoiden, Turun yliopiston ylioppilaskunnan ja kampusalueen ravintolatoimijoiden kanssa.

Mukana olleissa Unican, KårKafen ja Juveneksen ravintoloissa viestittiin näkyvästi eri valintojen vaikutuksista. Turun yliopiston ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksen tutkijat olivat tuottaneet informatiivista materiaalia kampanjaviikolle vastuullisemmista lounasvalinnoista, kuten kasvisruokien ja kalan suosimisesta sekä punaisen lihan ja riisin vähentämisestä. 

Tutkijat ovat nyt laskeneet, miten kampanjaviikko vaikutti lounasruokaloiden luontojalanjälkeen. 

– Ruoantuotanto on suurin yksittäinen luontokatoa aiheuttava tekijä, joten ruokavalinnoilla on todella merkitystä. Luontojalanjälki on hiilijalanjälkeä uudempi kestävyysmittari, jota käytetään kuvaamaan tuotteiden, tässä tapauksessa ruokien, vaikutusta luontokatoon, kertoo tohtorikoulutettava Aino Tarkkio, joka tekee väitöskirjaa ruokavalinnoista biolääketieteen laitoksella.

Vastuullisen ruoan teemaviikon aikana riisin korvaaminen perunalla pienensi aterian lisäkkeiden luontojalanjälkeä maaekosysteemeissä noin 50 prosenttia . Vesiekosysteemeissä teon vaikutus oli pienempi, noin 20 prosenttia. 

– Tulos on merkittävä sekä maa- että vesiekosysteemien osalta, kun kestävyysteko on niinkin pieni kuin riisin vaihtaminen perunaan, sanoo Saska Tuomasjukka, joka toimii ruokakestävyyden erikoistutkijana lääketieteellisen tiedekunnan ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksessa. 

Teemaviikon jälkeisen kyselyn pohjalta eteenpäin

Teemaviikon jälkeen toteutettiin laaja, 500 henkeä tavoittanut kysely ruokaloiden asiakkaille. Kyselyllä haluttiin selvittää opiskelijalounasruokaloiden asiakkaiden mielipiteitä riisin ja punaisen lihan vähentämisestä lounasruokaloiden tarjonnassa.

– Suurin osa vastaajista suhtautui myönteisesti riisin vähentämiseen – kolme neljäsosaa oli valmis puolittamaan riisin tarjonnan. Suurin osa vastaajista kannatti punaisen lihan vähentämistä lounasruokaloissa. Yllätyksenä tuli, että jopa 30 prosenttia vastaajista oli valmis jättämään punaisen lihan kokonaan pois ruokaloiden tarjonnasta, kertoo Aino Tarkkio. 

Riisin viljely kuormittaa luontoa lähes kymmenkertaisesti perunaan verrattuna ja tavanomaisesti tuotetun punaisen lihan vaikutus luonnon monimuotoisuuteen on erittäin suuri.

Tulosten pohjalta suunnitellaan jo ensi vuoden kampanjoita. Tarkoituksena on valjastaa tieto avittamaan nopeita ja tehokkaita muutoksia. 

– Luontokato halutaan pysäyttää vuoteen 2030 mennessä, ja nykyisellä tahdilla se ei onnistu. Miksi kestävin pitäisi osata valita? Miksei se voisi olla valmiiksi valittu ruoan tarjoajan puolesta, silloin kun siihen on asiakkaalta lupa, Saska Tuomasjukka kysyy.

Unican ja KårKafeernan ravintoloista mukana teemaviikossa olivat Assarin Ullakko, Macciavelli, Piccu Maccia, Galilei, Monttu, Kåren, Arken, Aurum ja ASA.

Turun yliopiston kestävän kampusarjen visio on, että vuonna 2025 yliopistoyhteisömme on sitoutunut kampusarjessaan kestävää tulevaisuutta rakentaviin periaatteisiin ja toimintatapoihin.  Kestävä ruokailu on yksi Turun yliopiston kestävän kampusarjen vision painospisteistä. 

Luotu 13.12.2024 | Muokattu 16.12.2024