Turun yliopistossa kestävyys ja vastuullisuus ovat tärkeässä roolissa yliopiston toiminnassa sekä näkemyksessämme siitä, miten haluamme olla vaikuttamassa muuttuvaan maailmaan. Turun yliopisto vaikuttaa koulutuksen, tutkimuksen lisäksi oman käytännön toimintansa kautta. Kestävyyden ja vastuullisuuden edistäminen niin yhteisön arjessa kuin arjen toiminnoissa vahvistaa yliopiston positiivista vaikutusta, kädenjälkeämme.
Kestävyyden ja vastuullisuuden edistäminen Turun yliopistossa
Kestävyyttä ja vastuullisuutta edistetään kestävän kehityksen ohjausryhmän johdolla sekä sen asettamien työryhmien toimesta. Tärkeinä viitekehyksinä tässä työssä toimivat Unifin kestävyyden ja vastuullisuuden teesit, YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 sekä kestävyyden neljä ulottuvuutta: ekologinen, taloudellinen, kulttuurinen ja sosiaalinen kestävyys.
Lue lisää siitä, miten kestävyyttä edistetään Turun yliopistossa
Turun yliopiston ympäristöjalanjälki
Turun yliopisto on laskenut oman hiilijalanjälkensä jo vuodesta 2019 ja ottanut askeleita pienentääkseen toiminnastaan aiheutuvia päästöjä. Turun yliopisto myös liittyi perustajajäsenenä kansainväliseen Luontopositiiviset yliopistot-verkostoon ja on hiljattain määrittänyt myös toimintansa aiheuttaman luontojalanjäljen.
Tutustu tarkemmin hiili- ja luontojalanjälkilaskentaan
Luonnon monimuotoisuutta lisämäässä Luonto2100-rahaston kautta
Vuonna 2021 Turun yliopisto perusti Luonto2100 rahaston, jonka tavoitteena on hankkia lahjoitusvaroilla erityisesti nuoria metsiä, joiden avulla tuetaan luonnon monimuotoisuuden suotuisaa kehitystä ja parannetaan virkistyskäyttömahdollisuuksia. Hankinnat kohdistetaan ensisijaisesti nykyisten suojelualueiden, kuten kansallispuistojen, reunamille ja välille, jolloin niiden pinta-ala, kytkeytyneisyys, ja suojelu- ja virkistysarvot kasvavat.