Turkulaiset korkeakoulut edistävät kestävää kehitystä yhdessä

14.11.2024

Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Åbo Akademi ja Yrkeshögskolan Novia ovat perustaneet yhteisen kestävän kehityksen yhteistyöryhmän. Ryhmän tavoitteena on edistää erityisesti alueellista yhteistyötä kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyvissä teemoissa.

Yhteistyön tavoitteena on profiloida Turun korkeakouluja kestävän kehityksen vahvoina suunnannäyttäjinä.

– Haluamme lisätä vertaistukea ja vertaisoppimista, avointa tiedonjakoa sekä opetus- ja tutkimusyhteistyötä. Tehtävämme on tukea korkeakouluja niiden omassa työssä kestävyyden ja vastuullisuuden periaatteiden jalkauttamiseksi, kertoo työryhmän jäsen, Turun yliopiston kestävän kehityksen asiantuntija Jutta Mäkinen.

Yksi tapa tuoda korkeakoulujen henkilöstöä ja opiskelijoita kestävyyden ja vastuullisuuden teemojen äärelle ovat yhteiset seminaarit. Tilaisuudet käynnistyivät viime vuonna teemalla korkeakoulujen hiilineutraalius ja hiilikädenjälki, ja tänä vuonna jatkettiin luonnon monimuotoisuuden sekä korkeakoulujen luontotavoitteiden äärellä.

Korkeakoulujen kestävän kehityksen yhteistyöryhmän jäsenet, projektipäällikkö Kenneth Nordell Yrkeshögskolan Noviasta, kampuskehityspäällikkö (kiinteistöpalvelu) Ann Charlott Hästö Åbo Akademista, kestävän kehityksen asiantuntija Jutta Mäkinen Turun yliopistosta sekä kestävän kehityksen koordinaattori Taru Konst Turun ammattikorkeakoulusta, koolla ennen 31.10.2024 järjestetyn webinaarin alkua.

Kuvaaja/Tekijä

Suvi Harvisalo/Turun yliopisto

Kestävyys- ja vastuullisuustyö lisää Turun alueen vetovoimaa ja elinvoimaisuutta

Turun korkeakoulujen yhteisen kestävän kehityksen yhteistyöryhmän jäsenet kertovat, mitä korkeakouluissa on juuri nyt meneillään kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyen.

Turun yliopistossa valmistellaan parhaillaan ympäristöohjelmaa, johon kirjataan, miten luonto- ja ilmastotoimia edistetään yliopiston toiminnassa.

– Meillä on juuri käynnistynyt kaikille Turun yliopiston opiskelijoille tarjottava kurssi kestävyyden perusteista. Kurssi perustuu yliopistossa tehtävään kestävyystutkimukseen ja eri tieteenalojen asiantuntijoiden tutkimuksellisiin näkökulmiin, kestävän kehityksen asiantuntija Jutta Mäkinen kertoo.

Myös Turun ammattikorkeakoulussa erityisesti luontotavoitteet ovat juuri nyt ajankohtaisia.

– Pyrimme hankkimaan metsiä niin suojeluun kuin ennallistamiseen. Tähän teemaan liittyvät myös kestävien hankintojen edistäminen, jolla on vaikutusta muun muassa luonnonvarojen käyttöön, kertoo kestävän kehityksen koordinaattori Taru Konst.

Åbo Akademissa keskitytään juurruttamaan kestävyysajattelua koko henkilöstön arkeen, oli lähtötaso sitten kestävän kehityksen ydinosaamista tai kertakäyttökuppien käytön vähentämistä.

– Kehitämme työkaluja siihen, että kestävyysajattelu lähtisi jokaisesta itsestään. Kiinteistöpalveluissa kartoitamme parhaillaan kaikkia rakennuksissamme olevia kalusteita, jotta uusissa hankinnoissa ja kunnostuksissa voidaan asettaa etusijalle olemassa olevien kalusteiden uudelleenkäyttö uusien kalusteiden sijasta, kertoo kampuskehityspäällikkö Ann Charlott Hästö.

Noviassa yksi kolmesta strategisesta tavoitteesta on kestävät ratkaisut ilmastovaikutusten vähentämiseksi.

– Novia on eturintamassa tukemassa innovatiivisia ja kestäviä ratkaisuja vihreän siirtymän sekä hyvinvoinnin ja hyvän elämän edellytysten puolesta. Kehitämme kestävyyden menetelmiä. Eri osastot ovat eri vaiheessa, joten töitä riittää kaikille, jotta saavutamme tavoitteet vuoteen 2028 mennessä, toteaa projektipäällikkö Kenneth Nordell.

Kestävän kehityksen yhteistyöryhmän jäsenet ovat erittäin tyytyväisiä korkeakoulujen aloittamaan yhteistyömuotoon. Kollegiaalinen verkosto on toimiva yhteistyöalusta, jossa voi vaihtaa ideoita ja kokemuksia, oppia toisilta ja kysyä tarvittaessa neuvoa. Tieto siitä, mitä muissa korkeakouluissa tapahtuu kestävyyden ja vastuullisuuden teemoissa, vaihtuu luontevasti.

– On tosi tärkeää, että olemme päässeet vahvistamaan yhteistyötä korkeakoulujen kesken, ja että kaikki jaamme ymmärryksen siitä, että kestävyys- ja vastuullisuustyö ei ole merkityksellistä vain omien korkeakoulujemme vaan myös koko Turun alueen vetovoiman ja elinvoimaisuuden lisäämiseksi, sanoo Jutta Mäkinen.

Turun yliopiston kestävän kampusarjen toimintasuunnitelma lanseerattiin toukokuussa 2022. Toimintasuunnitelma viitoittaa Turun yliopiston yliopistoyhteisön kampusarjen kehittämistä ja pitää sisällään suosituksia kestävistä arjen valinnoista.

Kuvaaja/Tekijä

Suvi Harvisalo
Luotu 14.11.2024 | Muokattu 14.11.2024