ruokalautanen ja stetoskooppi, jonka ympärille piirretty karttapallo

Vastuullista ruokaa kampuksella

Kestävä ruokailu on yksi Turun yliopiston kestävän kampusarjen vision painopisteistä. Turun yliopiston ravitsemus- ja ruokatutkijat ovat keränneet yhteen tietoa siitä miten vastuullisuutta voi toteuttaa kaikissa ruokavalioissa ja -valinnoissa. 

Vastuullisempaa ruokaa kaikille - tarkoittaa tasapainoa ihmisten tarpeiden ja luonnon hyvinvoinnin välillä

Kasvava ihmiskunta tarvitsee enemmän ruokaa, mutta nykyinen ruuantuotanto kuluttaa jo liikaa luonnonvaroja sekä uhkaa luonnon monimuotisuutta. Kestävä ruoka huomioi ihmisten tarpeiden lisäksi luonnon hyvinvoinnin. Se ylläpitää luonnon monimuotoisuutta, hillitsee ilmastonmuutosta ja turvaa ruoan tuottamiselle elintärkeät ekosysteemipalvelut, joita ovat esimerkiksi puhdas vesi tai pörisevät pölyttäjät.

Vastuullisempi ruoka tarjoaa kaikelle planeetan elämälle turvaa. Vastuullisuutta voi toteuttaa kaikissa ruokavalioissa ja -valinnoissa.

 

Askeleet luontoa kunnioittavampaan ruokailuun:

Kasvisten lisääminen:

Lisäämällä kasvisruokaa ruokavalioon vähennät luonnon kuormitusta. Voit aloittaa pienin askelin, kuten vaihtamalla yhden aterian viikossa lihattomaksi. Kiinnitä huomiota myös ympäristösi tarjontaan ja vaadi parempia kasvisvaihtoehtoja.

Luomun suosiminen:

Osta valvottuun ympäristöjärjestelmään kuuluvia ruokia, kuten luomutuotteita. Luomutuotanto tukee luonnon monimuotoisuutta. Myös uudistavan viljelyn periaatteilla tuotettu ruoka on hyvä valinta. Valitse kotimaista järvikalaa ja suosi MSC- tai ASC-sertifioituja mereneläviä.

Pientilojen arvostaminen:

Suosi paikallisesti tuotettua ruokaa, erityisesti pienimuotoisilta tiloilta, joiden eläimet laiduntavat. Pienimuotisesti tuotettu ruoka tukee luonnon monimuotoisuutta ja kestävää tuotantoa. Kysy kauppiaalta lähiruoasta ja hyödynnä Reko-rinkejä.

Millä tavoilla voit vähentää ympäristökuormitustasi lounasravintoloissa?

  • Valitse lautasellesi kestävämpiä proteiininlähteitä. Luonnon kannalta paras vaihtoehto on kasviproteiinit, seuraavaksi kala, maitotuotteet ja kana.
  • Syö vähemmän, mutta parempaa punaista lihaa. Punainen liha kuormittaa nykytiedon mukaan ympäristöä eniten, mutta vaikutusta voi vähentää valitsemalla laidunlihaa tai luomua.
  • Suosimalla kasvisperäisiä tuotteita pienennät ateriasi luontojalanjälkeä.
  • Perunan valitseminen riisin sijaan säästää luonnon monimuotoisuutta monista syistä. Esimerkiksi puhdasta vettä kuluu vain kymmenesosa myös kasvihuonekaasupäästöt vähenevät kymmenesosaan. Lisäksi pääset suosimaan kotimaista.
  • Ota vain sen verran kuin jaksat syödä. Hävikki kuormittaa luontoa.
  • Jos et ota tarjotinta, vähennät tiskiä ja pienennät näin sähkön ja veden kulutusta.

Miksi valita kestävämpi ruokavalio?

Vastuullisen ruoan termipankki

  • Luontojalanjälki kuvaa haittoja, joita ihmisen toiminta aiheuttaa luonnon monimuotoisuudelle eli lajikirjolle.

  • Luontokato tarkoittaa luonnon monimuotoisuuden, eli eliöiden ja elinympäristöjen, katoamista. Luonnon köyhtyminen on monimuotoisuuden vähenemistä. (lue lisää)

  • Kasvihuonekaasupäästöt tarkoittavat ilmakehään vapautuvia kaasuja kuten hiilidioksidia, metaania ja typpioksidia, jotka aiheuttavat ilmaston lämpenemistä.

  • Ruokaketju käsittää ruuan koko elinkaaren pellolta pöytään: tuotantopanokset, maatalouden, elintarvikkeiden jalostuksen, jakelun, vähittäiskaupan, elintarvikepalvelut, kuluttajat sekä viennin ja tuonnin.

  • Ruokajärjestelmään kuuluu ruokaketjun lisäksi myös toimintaperiaatteet, joilla pyritään ohjaamaan sen toimintaa (esim. maataloustuet) sekä tutkimus, joka tuottaa tietoa järjestelmän toiminnasta.

  • Maatalouden tehostaminen tarkoittaa sen tuottavuuden maksimointia. Tuottavuuden tehostamista tavoitellaan yleensä tila- ja karjakokoa kasvattamalla sekä lannoitteiden ja torjunta-aineiden käytöllä. Maatalouden tehostuminen näkyy maaseutumaiseman yksipuolisuutena ja laiduntavien eläinten vähenemisenä.

  • Planetaarisilla rajoilla tarkoitetaan turvallisesti käytettävissä olevia maapallon resursseja (esim. puhdas vesi). Ihmisen toiminta kuluttaa vääjäämättä luonnonvaroja ja saastuttaa ympäristöä. Aiheuttamamme haitta on maapallon elämälle kuitenkin hyväksyttävissä rajoissa, kun toimimme planetaaristen rajojen puitteissa.  

Lähteet

  1. Luontokato. Sitra. Accessed September 26, 2024. https://www.sitra.fi/tulevaisuussanasto/luontokato/
  2. Maailman kasvihuonekaasupäästöt kasvavat yhä | Ilmasto-opas. Accessed September 25, 2024. https://www.ilmasto-opas.fi/artikkelit/maailman-kasvihuonekaasupaastot-kasvavat-yha
  3. Kyttä V, Hyvönen T, Saarinen M. Land-use-driven biodiversity impacts of diets—a comparison of two assessment methods in a Finnish case study. Int J Life Cycle Assess. 2023;28(9):1104-1116. doi:10.1007/s11367-023-02201-w
  4. Pykälä J. Mitigating Human Effects on European Biodiversity through Traditional Animal Husbandry. Conservation Biology. 2000;14(3):705-712. doi:10.1046/j.1523-1739.2000.99119.x
  5. Suomalainen luontokato. Suomen luonnonsuojeluliitto. Accessed September 26, 2024. https://www.sll.fi/luontokato/suomalainen-luontokato/
  6. Lehikoinen A, Aalto J, Boström C, et al. methods and benefits of promoting biodiversity in agricultural areas in finland.
  7. Ritchie H, Roser M. How much of the world’s land would we need in order to feed the global population with the average diet of a given country? Our World in Data. Published online January 31, 2024. Accessed September 26, 2024. https://ourworldindata.org/agricultural-land-by-global-diets
  8. Lihatiedoitus; Lihankulutus Suomessa. Accessed March 7, 2024. https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-suomessa.html
  9. Blomhoff R, Andersen R, Arnesen EK, et al. Nordic Nutrition Recommendations 2023: Integrating Environmental Aspects. Nordic Council of Ministers; 2023. Accessed March 7, 2024. https://www.norden.org/en/publication/nordic-nutrition-recommendations-2023
  10. Richardson K, Steffen W, Lucht W, et al. Earth beyond six of nine planetary boundaries. Science Advances. 2023;9(37):eadh2458. doi:10.1126/sciadv.adh2458
  11. Crippa M, Solazzo E, Guizzardi D, Monforti-Ferrario F, Tubiello FN, Leip A. Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions. Nature Food. 2021;2(3):198-209.
  12. Benton TG, Bieg C, Harwatt H, Pudasaini R, Wellesley L. Food system impacts on biodiversity loss. Three levers for food system transformation in support of nature Chatham House, London. Published online 2021:02-03.
  13. Rounsevell M, Fischer M, Torre-Marin Rando M, Mader A. The IPBES Regional Assessment Report on Biodiversity and Ecosystem Services for Europe and Central Asia. Secretariat of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services; 2018. Accessed February 26, 2024. https://boris.unibe.ch/185020/
  14. Metsävarat. Maa- ja metsätalousministeriö. Accessed September 26, 2024. https://mmm.fi/metsat/suomen-metsavarat
  15. Suomen pelloilla tuotettiin vuonna 2022 ennätyksellisen paljon hernettä – viljasato hieman tavallista suurempi. Luonnonvarakeskus. Accessed September 26, 2024. https://www.luke.fi/fi/uutiset/suomen-pelloilla-tuotettiin-vuonna-2022-ennatyksellisen-paljon-hernetta-viljasato-hieman-tavallista-suurempi
  16. Willett W, Rockström J, Loken B, et al. Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet. 2019;393(10170):447-492. doi:10.1016/S0140-6736(18)31788-4