Asiasana: sosiaalitieteiden laitos

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Maailmanlaajuinen tutkimus paljastaa kansalaisten luottamuksen ja toiveet tieteentekijöitä kohtaan

20.01.2025

Tutkijoihin on maailmanlaajuisesti vahva luotto ja heidän roolia yhteiskunnassa pidetään tärkeänä, osoittaa tuore tutkimus, johon osallistui lähes 72 000 vastaajaa 68 maasta. Tutkijoilta toivotaan aktiivista viestintää yleisölle ja yhteistyötä poliitikkojen kanssa. Lisäksi kansalaiset odottavat tutkijoilta enemmän panostusta köyhyyden vähentämiseen.

Lastensuojelun ja psykiatrian yhteisasiakkaiden tuki ei auta riittävästi kohti hyvää elämää

05.12.2024

Sijaishuollon ja nuorisopsykiatrian palvelut usein epäonnistuvat yhteisasiakkaiden kuntoutuksessa, paljastaa tuore tutkimus. Palveluista huolimatta monet nuoret eivät pääse kohti itsenäistä ja hyvinvoivaa elämää. Yhteiskunnalle seuraukset ovat mittavat: 25-vuotiaaksi mennessä yhteisasiakkaina olevien nuorten palveluihin on panostettu keskimäärin 375 000 euroa enemmän kuin ikätovereilla, mutta siihen mennessä kertyneet vuosiansiot ovat jääneet keskimäärin 65 prosenttia pienemmiksi ja työkyvyttömyyseläke- ja etuusmenot 45 000 suuremmiksi kuin ikätovereilla.

Uusi työkalu mahdollistaa eriarvioisuuksien tutkimisen ja näkyväksi tekemisen Euroopan eri alueilla

27.11.2024

Tutkijat ovat kehittäneet uuden vuorovaikutteisen työkalun eriarvoisuutta kuvaavien tekijöiden tarkasteluun. Työkalu antaa toimittajille, poliittisille päättäjille, tutkijoille ja data-analyytikoille mahdollisuuden tutkia eriarvoisuuksien käyttäen apuna havainnollisia keinoja sekä ymmärtää ilmiötä aiempaa tarkemmin.

Luokkatausta heijastuu Suomessakin sosiaalisten suhteiden runsauteen ja koettuun hyvinvointiin (Väitös: FM Minna Tuominen, 29.11.2024, sosiologia)

Sosiaaliset suhteet muodostuvat eriarvoisesti luokkataustan mukaan jopa suhteellisen tasa-arvoisessa Suomessa, osoittaa Minna Tuominen väitöstutkimuksessaan. Erityisesti hyvinvointiin vahvasti yhteydessä oleva luottamus vaihtelee yhteiskuntaluokittain kasautuen korkeammin koulutettujen ja paremmin toimeentulevien luokkaan. Erityisen herkässä asemassa ovat alempien koulutus- ja tulotasojen ryhmiin kuuluvat sekä maahan muuttaneet henkilöt, jotka jäävät usein verrattain vähäisten sosiaalisten suhteiden varaan.