Asiasana: maahanmuutto

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Suomalaisiin kouluihin tarvitaan lisää moninaisuutta edistäviä toimia

25.03.2024

Maahanmuuttotaustaisille oppilaille merkityksellinen opetus (Teaching that Matters for Migrant Students, TEAMS) -hankkeessa tutkittiin, miten kouluyhteisöt ja koulutusjärjestelmät tukevat maahanmuuttotaustaisten oppilaiden oppimista ja integraatiota. Tulosten perusteella hanke esittää myös suositusehdotuksia, joiden avulla havaittuihin ongelmiin voidaan löytää parempia toimintatapoja.

Turvapaikkaa hakevilla ja ulkomaalaistaustaisilla lapsilla on paljon psykiatrisia oireita – arjen kasvuympäristöt ovat tärkeitä psykososiaaliselle kehitykselle (Väitös: LL Heidi Parviainen, 3.2.2023, kansanterveystiede)

Vanhemmat raportoivat maahanmuuttotaustaisilla lapsilla runsaasti psykiatrisia oireita LL Heidi Parviaisen Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa. Vastaanottokeskuksen tilat olivat merkityksellisiä turvapaikanhakijoiden vanhemmuudelle. Tilat sekä estivät että edistivät vanhemmuuden toteuttamista. 

Maahanmuuttoasenteet vaihtelevat selvästi Turun eri alueiden välillä (Väitös: VTM Mikko Leino, 12.10.2021, valtio-oppi)

Eri asuinalueilla on tunnistettavissa olevia selkeitä eroja maahanmuuttoon liittyvissä asenteissa. Valtiotieteiden maisterin Mikko Leinon Turun eri asuinalueiden eroja luotaava väitöstutkimus osoittaa, että kielteisesti maahanmuuttoon voidaan suhtautua niin alueilla, joissa on suuri maahanmuuttajaväestö, kuin alueilla, joissa vieraskielisiä on hyvin vähän. Naapuruston näkemykset heijastuvat vahvimmin vasta omaa mielipidettään muodostamassa oleviin nuoriin.

Turun yliopisto mukana strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa hankkeessa

17.11.2021

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto on myöntänyt rahoituksen Monimuotoisuus, luottamus ja kansisuuntainen kotoutuminen (Mobile Futures) -konsortiohankkeelle. Konsortiota johtavan Åbo Akademin lisäksi tutkimusta tehdään Turun yliopistossa, Turussa toimivassa Siirtolaisuusinstituutissa ja Oulun yliopistossa. Ensimmäiselle kolmelle vuodelle myönnetty rahoitus hankkeelle on 3,3 miljoonaa euroa, joista Turun osuus on 2,4 miljoonaa euroa. 

Iranilaisten maahanmuuttajanaisten integroitumisen avaimena elämänhallinnan ja omatoimisuuden tukeminen sekä osallisuuden lisääminen (Väitös: YTM Riti Esberg, 30.10.2020, sosiaalityö)

Iranilaiset maahanmuuttajanaiset tarvitsevat paljon neuvoja ja tukea integroituakseen suomalaiseen yhteiskuntaan. Asia paljastuu Riti Esbergin Turun yliopistoon tekemässä väitöstutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan naisten onnistunut integroituminen edellyttää monia pitkäjänteisiä kotouttamistyön tukitoimia, joissa painopiste on naisten elämänhallinnan ja omatoimisuuden tukemisessa sekä yhteiskunnallisen osallisuuden lisäämisessä.