Asiasana: lastenpsykiatria

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Äidin psykiatriset sairaudet ovat yhteydessä lapsen Touretten oireyhtymään ja krooniseen tic-häiriöön (Väitös: LL Susanna Leivonen, 31.1.2025, lastenpsykiatria)

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa toteutetussa väitöstutkimuksessa todettiin, että äidin psykiatriset häiriöt ovat yhteydessä jälkeläisen Touretten oireyhtymään/krooniseen tic-häiriöön. Myös isän psykiatristen sairauksien ja lapsen Touretten oireyhtymän välillä oli yhteys, vaikkakin merkittävästi lievempi.

Väitöstutkimus tarjoaa uutta tietoa lapsen valikoivan puhumattomuuden taustoista (Väitös: LL Miina Koskela, 15.11.2024, lastenpsykiatria)

Turun yliopistossa tarkastettu väitöskirjatutkimus totesi, että valikoivasti puhumattomien lasten perheissä on kontrolliperheitä enemmän psykiatrisia sekä neuropsykiatrisia häiriöitä. Lisäksi muut perheensisäiset tekijät, kuten vanhemman ikä tai perheen sosioekonominen asema saattavat lisätä riskiä lapsen valikoivaan puhumattomuuteen. Koko perheen huomioiminen hoitoa suunnitellessa onkin tärkeää.

Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen juhlaseminaarissa käsiteltiin lasten käytösongelmia ja Voimaperheet-toimintamallia

20.09.2024

Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen juhlaseminaarissa kuultiin puheenvuoroja lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten menetelmien kehittämisestä ja tutkimisesta sekä lasten käytösongelmien ennaltaehkäisyyn kehitetystä Voimaperheet-toimintamallista ja tekoälyavusteisesta vanhempainohjauksesta. Seminaarissa kuultiin myös Finlandia-palkitun kirjailijan Sirpa Kähkösen juhlapuhe.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kiusaamisen yhteyttä nuorten itsemurhayrityksiin – Sekä kasvotusten että verkossa kiusatuksi tulleilla nuorilla korkein riski yrittää itsemurhaa (Väitös: MSc Yuko Mori, 30.8.2024, lastenpsykiatria)

Yuko Mori toteutti lastenpsykiatrian alan väitöstutkimuksessaan laajan kansainvälisen koulukyselyn, jossa selvisi, että noin 5 prosenttia nuorista oli yrittänyt itsemurhaa. Sekä verkkokiusaamisen että perinteisen kiusaamisen uhriksi joutuneet oppilaat olivat todennäköisimmin yrittäneet itsemurhaa. Tutkimuksessa selvisi myös, että noin kolmannes nuorista kokee olonsa turvattomaksi koulussa ja että nuoret hakevat harvoin ammattiapua mielenterveysongelmiinsa.

Kiusaaminen on yhteydessä nuorten mielenterveysoireisiin ja myöhempään väkivaltarikollisuuteen (Väitös: LL Elina Tiiri, 2.12.2022, lastenpsykiatria)

Kiusaaminen on yleinen ilmiö, johon osallistuu kiusaajina, kiusattuina tai molempina arvioiden mukaan jopa neljäsosa nuorista. Kiusatuksi joutuminen niin kasvokkain kuin netissä on yhteydessä koettuihin mielenterveysoireisiin. LL Elina Tiiri tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan kiusatuksi joutumisen yleisyyttä ja sen yhteyttä mielenterveysoireisiin. Lisäksi hän tutki kiusaamisen ja kiusatuksi tulemisen yhteyttä suhteelliseen ikään ja aikuisiän väkivaltarikollisuuteen.

Yksinhuoltajien lapset ja luokan nuorimmat saavat muita todennäköisemmin oppimishäiriödiagnoosin (Väitös: LL Bianca Arrhenius, 26.8.2022, lastenpsykiatria)

Äidin yksinhuoltajuus, matala koulutustaso sekä lapsen nuori suhteellinen ikä olivat yhteydessä lapsen oppimishäiriödiagnoosin saamiseen erikoissairaanhoidossa. Äidin raskaudenaikaisen D-vitamiinin puutoksen ja lapsen oppimishäiriön välillä ei puolestaan löytynyt yhteyttä, eikä raskaudenaikainen tupakointi lisännyt oppimishäiriöriskiä, kun verrattiin tupakoinnille eri lailla altistuneita sisaruksia. Tulokset käyvät ilmi LL Bianca Arrheniuksen Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa.