Asiasana: COVID-19

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Mielemme pandemian otteessa: miten COVID-19 muokkasi mielensisältöjämme?

27.06.2023

COVID-19-pandemialla on tunnetusti ollut merkittävä vaikutus yksilöiden hyvinvointiin maailmanlaajuisesti. Vastikään julkaistu Turun yliopiston ja kansainvälisen tutkimusryhmän tutkimus tarkastelee COVID-19 pandemiaan liittyvän huolestuneisuuden ja ahdistuneisuuden sekä mielen vaeltelun ja unien emotionaalisen laadun välistä yhteyttä.

Geenimuutoksella ratkaiseva merkitys kortisoni- ja interferonihoitojen teholle

30.03.2023

Viruksen aiheuttamaa akuuttia keuhkovauriota sairastavalle potilaalle ei pitäisi hoidon alkuvaiheessa antaa kortikosteroideja, koska ne estävät interferonin toiminnan. Interferoni on välttämätön taistelussa virusta vastaan. Osaa potilaista suojaa kuitenkin geenimuunnos, jonka takia kortisonin interferonille aiheuttamat haitat jäävät vähäiseksi.     

Koululaisten vanhempien toimijuutta koeteltiin Covid-19-pandemian etäopetusaikana

27.12.2022

Korona-ajan etäopetus koetteli erityisesti yksinhuoltajaperheitä sekä perheitä, joissa kumpikaan vanhemmista ei voinut tehdä etätöitä tai perhetilanteissa oli hankauksia. Turun ja Itä-Suomen yliopistojen tutkimus toi esille myös myönteisiä piirteitä: etäopetusaika toi näkyväksi perheiden piilo-osaamista ja asiantuntemusta lasten oppimista ja koulunkäyntiä koskevissa asioissa.

Turun yliopiston tutkijat mukana laatimassa suositusta urheiluun palaamisesta hengitystieinfektion jälkeen

16.11.2022

Asiantuntijatyöryhmä on koostanut suosituksen paluusta urheiluun hengitystieinfektion jälkeen. Uusi, laajennettu suositus korvaa aiemman suosituksen paluusta urheiluun koronavirusinfektion jälkeen. Suositusta olivat mukana laatimassa Turun yliopiston terveysliikunnan professori, Paavo Nurmi -keskuksen ylilääkäri Olli J. Heinonen sekä liikuntalääketieteen erikoislääkäri, LT Katja Mjøsund Paavo Nurmi -keskuksesta ja Olympiavalmennuskeskus Helsingistä.

Pandemia vaikuttanut eri tavoin meriklusterin yrityksissä

16.09.2021

Korona on kohdellut meriklusterin yrityksiä eri tavoin. Se on näkynyt myynnin laskuna ja kasvun hidastumisena, mutta toisaalta myös myynnin kasvuna ja uudenlaisina avauksina. Osassa yrityksiä pandemialla ei ole ollut vaikutuksia liiketoimintaan. Pandemian vaikutuksia Varsinais-Suomen meriklusteriyrityksissä selvitettiin kesän aikana osana Turun yliopiston Brahea-keskuksen Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksen ja Turku Science Park Oy:n Terveysturvallinen meriklusteri -hanketta.

Pienten lasten vanhempien masennus- ja ahdistusoireet lisääntyivät koronakeväänä 2020

30.04.2021

5–8-vuotiaiden  lasten vanhempien masennus- ja ahdistusoireet lisääntyivät merkittävästi keväällä 2020 verrattuna pandemiaa edeltäviin oiretasoihin. Oireiden lisääntymistä selittivät etenkin pandemiaan liittyvät vapaa-ajan rajoitukset. Vahempien kokemukset paljastuivat Turun yliopiston FinnBrain-tutkimuksessa. Muiden pandemia-ajan seurantatutkimusten kanssa yhtenevä  tuore tutkimus viittaa siihen, että pienten lasten vanhemmat saattavat olla varsin haavoittuvaisia pandemiaan liittyville tiukoille rajoitustoimille.