Uusien eläin- ja kasvilajien tunnistaminen on kilpajuoksua aikaa vastaan
Lue erikoisartikkelimme, jossa pääset eteenpäin klikkaamalla kuvan reunaa tai nuolta sen alapuolella.
Lue erikoisartikkelimme, jossa pääset eteenpäin klikkaamalla kuvan reunaa tai nuolta sen alapuolella.
Miten arkaluonteista terveysdataa voi hyödyntää vastuullisesti tieteellisessä tutkimuksessa tai miten tekoäly auttaa tekemään läpimurtoja lääketieteen tutkimuksessa? ECCB2024-konferenssi kokoaa Turkuun laskennallisen biologian ajankohtaiset teemat ja kansainväliset tutkijat.
Väitöskirjatutkija Nina Cossin-Sevrin tutki miten stressi ja epäsuotuisat ympäristöolosuhteet vaikuttavat lintujen aineenvaihdunnan tehokkuuteen, ja mitä vaikutuksia sillä on esimerkiksi lintujen kasvuun tai lisääntymiseen.
Biologian ja laskennallisten tieteiden kohdatessa syntyvät innovaatiot mullistavat elämäntieteitä ja terveydenhuoltoa. Laskennallinen biologia ja bioinformatiikka vievät tätä muutosta eteenpäin auttamalla tutkijoita analysoimaan suuria määriä biologista dataa. European Conference on Computational Biology (ECCB) on Euroopan päätapahtuma laskennallisen biologian alalla tänä vuonna. Konferenssi järjestetään Turussa 16.–20. syyskuuta 2024. Tapahtumaan odotetaan 600–800 osallistujaa.
Maailman metsäpäivänä Turun yliopiston opiskelijat aloittavat suunnittelemaan Luonto2100 -rahaston metsäkohteiden monimuotoisuutta edistäviä toimia. Maailman metsäpäivän teemana vuonna 2024 ovat metsiin liittyvät innovaatiot ja uudenlaiset ratkaisut, joilla pyritään ratkomaan metsien talouskäytön ja metsien suojelutarpeen välisiä ristiriitoja.
Tutkijoiden tekemä geenilöytö osoitti, että lehtopöllön vaaleanharmaa väritys on yhteydessä elintoimintoihin, jotka auttavat pöllöä selviytymään kylmässä ympäristössä. Ilmaston lämmetessä tummanruskea höyhenpuku todennäköisesti yleistyy Suomessa ja muilla kylmillä alueilla elävillä lehtopöllöillä.
Hyvin suunniteltu ja toteutettu kompensaatio voi estää luontokatoa ja ohjata maankäyttöä kestävämmäksi, mutta nykyiset luontoselvitykset eivät ole riittävän tarkkoja hyödynnettäväksi kompensaatioissa.
Turussa järjestetään lokakuun 3. päivänä ensimmäinen Turku Imaging Day. Päivä kutsuu kokoon Turun korkeakoulujen kuvantamisyhteisön, joka saattaa olla odottamattoman suuri. – Kaikista bio- ja lääketieteen tutkijoista lähes 100 prosenttia käyttää työssään kuvantamista, summaa Turun lääketieteellisen tiedekunnan tutkimuspäällikkö Pasi Kankaanpää.
Väitöskirjatutkija tutki, voidaanko kalankasvattamoissa olevien kalojen sydämen toimintaa tehostaa uintiharjoituksilla. Säännölliset uintiharjoitukset kohtuullisella rasituksella paransivat kalojen sydämen toimintaa sekä niiden kykyä sietää korkeampia lämpötiloja. Rasituksen lisääminen aikuisilla kaloilla paransi myös niiden jälkeläisten kasvua ja selviytymistä.