Video: Miten uusi leväkasvatuslaitos edistää kiertotaloutta?
Molekulaarisen kasvibiologian professori Yagut Allahverdiyeva-Rinne kertoo videolla levätutkimushankkeista, joissa teollisuuden jätevedet muutetaan arvokkaaksi leväbiomassaksi.
Molekulaarisen kasvibiologian professori Yagut Allahverdiyeva-Rinne kertoo videolla levätutkimushankkeista, joissa teollisuuden jätevedet muutetaan arvokkaaksi leväbiomassaksi.
Eva-Mari Aro on fotosynteesitutkimuksen uranuurtaja. Hänen merkittävän tutkimustyönsä kunniaksi Turun yliopisto järjestää EMA2024-symposiumin, joka on tuonut Turkuun yli 150 tutkijaa eri puolilta maailmaa. Tapahtuma käynnistyi sunnuntaina 8.9. Aron juhlaluennolla ja muotokuvan paljastuksella.
Kansainvälinen fotosynteesitutkimuksen symposium EMA2024 järjestetään syyskuussa Turussa. Akateemikko Eva-Mari Aron elämäntyötä juhlitaan symposiumin avajaisissa sunnuntaina 8. syyskuuta juhlaluennolla ja muotokuvanpaljastustilaisuudella. Tilaisuus on avoin yleisölle.
Teknillisen tiedekunnan bioteknologian laitoksella tutkitaan syanobakteerien käyttöä hiilipohjaisten yhdisteiden valmistamisessa fotosynteesiä käyttäen. Tutkimus on osa molekulaarisen kasvibiologian yksikön soveltavaa fotosynteesitutkimusta ja keskittyy menetelmien kehittämiseen ja soveltamiseen, kuten laitteiston ja olosuhteiden muutoksien testaamiseen. Tätä aihetta käsittelevät myös kahden tiedekunnan opiskelijan diplomityöt.
Turun yliopiston uusi AlgaTECH-levätuotantolaitos käyttää kasvihuoneiden tai teollisuuden jätevesiä ekologisen ja kustannustehokkaan leväbiomassan tuottamiseen. Tutkimuksella etsitään eri levälajeille parhaiten sopivia käyttötarkoituksia. Tavoite on edistää pohjoismaista bioteollisuutta.
Akateemikko Eva-Mari Aron fotosynteesitutkimus oli esillä Aurora-lehden ensimmäisessä numerossa, joka ilmestyi vuonna 1994. Kuluneen 30 vuoden aikana mielenkiinto fotosynteesiä kohtaan on vain kasvanut tutkimusmenetelmissä tapahtuneiden huimien kehitysaskelien myötä.
Turun alueen korkeakoulut ovat syksyllä 2021 aloittaneet yhteistyössä Turku Science Parkin kanssa yhteisen Aboa Tech Talks -webinaarisarjan, joka keskittyy uusiin teknologioihin ja kestävään kehitykseen.
Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta on myöntänyt Turun yliopistoon rahoituksen 11 akatemiahankkeelle.