Asiasana: filosofia

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

World Bioethics Day: Protecting future generations

Aika

27.10.2023 klo 12.00 - 15.45
12.00–12.15 Opening Words and An Award to an Active Member of the Unit, Susanne Uusitalo, International Chair in Bioethics, Unit Finland 12.15–13.15 Trading Off Lives and Livelihoods, Greg Bognar (Stockholm University, Sweden) 13.15– 13.35 Coffee break 13.35–14.35 Re-Framing the Unit of Analysis in...

Ympäristösota-tutkimushanke kutsuu aloitusseminaariin

17.10.2023

Mitä ympäristösodat ovat? Miten perinteinen sotilasetiikka soveltuu ympäristösotien kontekstiin? Miten luonnon- ja ympäristönsuojelu tulisi sisällyttää sodan etiikkaan? Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään Koneen Säätiön rahoittaman Just and Unjust Environmental Wars -tutkimushankkeen kaikille avoimessa aloitussymposiumissa torstaina 30.11.

Ilmastonmuutoksen suuruinen ongelma haastaa ihmisen moraalin (Väitös VTM Mikko Puumala, 14.10.2023, filosofia)

Ilmastonmuutos haastaa arkimoraalin toimivuutta, toteaa filosofi Mikko Puumala Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa. Hänen mukaansa ihmisen moraalipsykologia ole sopeutunut vastaamaan globaaleihin ja vaikutuksiltaan kauaskantoisiin ongelmiin. Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa Puumala selvittää, millaisia uhrauksia yksilöltä vaaditaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Seminaari lääkkeisiin ja ruokaan liittyvästä etiikasta ja kestävyydestä

12.01.2023

Mitä on kestävä kehitys terveydessä, diagnostiikassa ja lääkekehityksessä? Mitkä ovat lääkkeiden ja ruoan ympäristövaikutukset? Mitä on lääkkeiden hinnoittelun etiikka? Tule kuuntelemaan keskustelua näistä ja muistakin mielenkiintoisista aiheista Thematics Talk Together -seminaarisarjan luennolle 8.2.2023.

Olli Koistinen pitää avoimen yleisöluennon Spinozan filosofiasta

12.10.2022

Teoreettisen filosofian professori Olli Koistinen pitää keskiviikkona 26.10. kello 18.15 alkaen kaikille avoimen luennon Intuitiivinen tieto Spinozan filosofiassa. Luento pidetään Publicum-rakennuksen (Assistentinkatu 7) Mauno Koivisto -salissa ja on Suomen Filosofisen Yhdistyksen kuukausiesitelmä.

 

Minuuden ymmärtäminen edellyttää monitahoista selitysmallia (Väitös: VTM Heidi Haanila, 25.3.2022, filosofia)

Eri tekijöiden välinen dynamiikka on tärkeää minuuden ymmärtämisessä. Valtiotieteiden maisteri Heidi Haanila selvitti väitöstutkimuksessaan, että minuuden kokonaisuuden ymmärtämiseksi tulee huomioida lukuisia osatekijöitä ja lisäksi näiden tekijöiden keskinäinen vuorovaikutus. Minuuden dynamiikka on merkittävä tutkimuskohde, sillä se liittyy myös psyykkiseen hyvinvointiin.

Juha Räikkä: ”Totuus on vain sivuseikka” – Uusi salaliittoajattelu pyrkii keräämään joukkoja ja vahvistamaan viholliskuvaa

07.03.2022

Perinteiset salaliittoteoriat tarjoavat tyypillisesti vaihtoehtoisen totuuden viralliselle tiedolle. Uudessa salaliittoajattelussa väitteiden totuudellisuus on sivuseikka. Ensisijaisena tarkoituksena on rakentaa viholliskuvia. Salaliittoteorioiden leviämisen hillitseminen on aina ollut työlästä, mutta viime vuosina siitä on tullut entistäkin hankalampaa, kirjoittaa käytännöllisen filosofian professori Juha Räikkä. Kirjoitus on julkaistu alun perin MustRead Akatemiassa. 

Uutuuskirja kertoo J. E. Salomaan tien paimenpojasta filosofian professoriksi

19.11.2021

Turun yliopiston filosofian oppiaineen järjestyksestä toisesta professorista, Jalmar Edvard Salomaasta on julkaistu elämäkerta. Salomaa toimi professorina 1931–1958. Hän toimi aiemmin myös Turun Suomalaisen Yliopistoseuran kiertävien asiamiesten kärkijoukkossa 1919–1923, vuodesta 1922 alkaen  Yliopistoseuran yliasiamiehenä. Salomaa kävi myös Yhdysvalloissa keräämässä rahaa uudelle yliopistolle.