Asiasana: ympäristötiede

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Yhä useampi aloitti kaupunkiviljelyn koronapandemian aikana – laatikkoviljely edistää hyvinvointia ja resilienssiä

07.08.2024

Kaupunkiviljelyä tarkastellut tutkimusryhmä havaitsi, että laatikkoviljelyn merkitys ihmisille kasvoi koronapandemian aikana. Yhä useampi aloitti kaupunkiviljelyn ja viljelystä tuli ihmisille entistä tärkeämpää. Tutkimustulos tukee aiempiin tutkimuksiin perustuvaa oletusta, että laatikkoviljely edistää ihmisten resilienssiä, eli kykyä selvitä vaikean tilanteen aiheuttamista haasteista.

Lähiympäristö vaikuttaa elämänlaatuun – kunnissa potentiaalia ympäristödemokratian toteuttamiselle (Väitös: MSc Ruslan Gunko, 9.12.2022, ympäristötiede)

Lähiympäristöllä on suuri merkitys yhteisöjen elämänlaadulle. MSc Ruslan Gunkon väitöskirjan tulokset osoittavat, että ympäristön laatu voi lisäksi toimia puskurina stressin vaikutuksille, etenkin koronopandemialle, mikä on tärkeää ajatellen niitä kielteisiä vaikutuksia, joille pienet yhteisöt altistuvat ilmastonmuutoksen vuoksi. Tämän väitöskirjan tulokset viittaavat siihen, että asukkaita tulisi kuntatasolla osallistaa päätöksentekoon, mikä edesauttaisi ympäristödemokratiaa.

Legendaariset lintututkijat esittäytyvät radiosarjassa

15.03.2021

Dosentti Timo Vuorisalo on keskeisenä asiantuntijana mukana Ylen Legendaariset lintututkijat -audiosarjassa. Sarjassa tutustutaan 16 lintututkijaan, heidän persooniinsa ja merkityksiinsä suomalaisen lintututkimuksen saralla. – Henkilösarjassa esitellään mitä kummallisimpia persoonia aina 1800-luvun punkhenkisistä tutkijoista lähtien. Mutta aina arvostavaan ja kunnioittavaan sävyyn, dosentti Timo Vuorisalo sanoo.

Energiapolitiikka keskittyy uusiutuvan energian lisäämiseen – järjestelmien laatu jäänyt vähemmälle huomiolle (Väitös: FM Pirjo Majuri, 5.2.2020, ympäristötiede)

Uusiutuvan energian käyttöönottoon tavoitellaan Suomessa nopeaa lisäystä erilaisten politiikkatoimien avulla. Suunnitteilla on verouudistus, investointitukia ja toimenpideohjelmia. Samalla on tärkeää huolehtia järjestelmien hyvästä laadusta. FM Pirjo Majuri tutkii Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan maalämmön energiapolitiikkaa ja ympäristökysymyksiä sekä julkisen hallinnon aktiivisuutta ja edellytyksiä vaikuttaa maalämpöasennusten laatuun.

Kauppakorkeakoululla heräteltiin monitieteistä keskustelua ilmastonmuutoksesta ja biodiversiteetistä

05.11.2019

Kauppakorkeakoulun tapahtumassa haluttiin tuoda monitieteisyyttä keskusteluun ilmastonmuutoksesta ja luonnon köyhtymisestä. Tapahtumassa käytiin läpi nykytutkimuksen antamaa tietoa tilanteesta ja pohdittiin sitä, miten näihin suuriin haasteisiin voidaan suhtautua talouden ja liiketoiminnan näkökulmasta. Luento oli myös osa kauppakorkeakoulun kurssia Liiketoiminnan eettiset kysymykset.

Uutuusteos tarkastelee kaupunkiympäristön tuhoja ja poikkeuksellista sopeutumiskykyä toisessa maailmansodassa

21.10.2019

Kaupungit ovat olleet toisen maailmansodan ympäristöhistorian polttopisteessä niin kuvaannollisesti kuin tosiasiallisestikin. Kaupungit joutuivat hävityksen kohteeksi ympäri maailman, kun taisteluissa ja pommituksissa pyrittiin tuhoamaan vihollisen vastarintapesäkkeitä, liikenteen solmukohtia, sähköverkkoja ja teollisuuslaitoksia. Kaupunkiympäristöt muuttuivat myös, kun kaupunkien ja maaseudun asukkaat ja luonnonvarat mobilisoitiin totaalisen sodan käyttövoimaksi. Sodassa sekä kaupunkilaiset että kaupunkien muut eliöt osoittivat kuitenkin huomattavaa sitkeyttä.