Asiasana: kliininen laitos

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Lastensuojelun ja psykiatrian yhteisasiakkaiden tuki ei auta riittävästi kohti hyvää elämää

05.12.2024

Sijaishuollon ja nuorisopsykiatrian palvelut usein epäonnistuvat yhteisasiakkaiden kuntoutuksessa, paljastaa tuore tutkimus. Palveluista huolimatta monet nuoret eivät pääse kohti itsenäistä ja hyvinvoivaa elämää. Yhteiskunnalle seuraukset ovat mittavat: 25-vuotiaaksi mennessä yhteisasiakkaina olevien nuorten palveluihin on panostettu keskimäärin 375 000 euroa enemmän kuin ikätovereilla, mutta siihen mennessä kertyneet vuosiansiot ovat jääneet keskimäärin 65 prosenttia pienemmiksi ja työkyvyttömyyseläke- ja etuusmenot 45 000 suuremmiksi kuin ikätovereilla.

Opetusnäyteluento LT Heli Ylä-Outinen

Aika

28.11.2024 klo 8.15 - 8.35
LT Heli Ylä-Outinen antaa julkisen opetusnäytteensä translationaalisen lääketieteen dosentuuria varten torstaina 28.11. klo 8:15 alkaen ihotautiklinikan kirjastossa (TYKS, T-sairaala, E-siipi, 1. kerros, huone TE103). Ylä-Outisen luennon aihe on ”Alfa1-antitrypsiinin puutos ja potilas” ja se on...

Vaikeimmin oireilevien käytösongelmaisten lasten vanhemmat osallistuvat aktiivisesti Voimaperheet-ohjelmaan – Jopa 87% osallistujista suorittaa ohjelman loppuun

19.09.2024

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin lasten käytösongelmia ehkäisevän Voimaperheet-vanhempainohjauksen käyttöä COVID-19-pandemian aikana ja sen jälkeen. Tutkimuksessa selvisi, että lähes kaikki vaikeimmin oireilevien käytösongelmaisten lasten vanhemmat osallistuvat ohjelmaan ja yli 87% osallistujista käy ohjelman loppuun. Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että pandemian aikaiset rajoitukset eivät vähentäneet etähoitona tarjottavan ohjelman käyttöä, vaan ohjelman loppuun käyneiden vanhempien osuus jopa lisääntyi pandemia-aikana.

Lasten ja nuorten palveluihin etsitään tehokkuutta Turun yliopiston ja Varhan tutkimusyhteistyöllä

06.09.2024

Lasten ja nuorten palveluihin etsitään tehokkaampia keinoja Suomen oloissa uudenlaisella tutkijoiden ja hyvinvointialueen ammattilaisten tutkimusyhteistyöllä. Turun yliopistossa johdetun tutkimuksen lippulaiva INVESTin ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen yhteisen tutkimusohjelman perimmäisenä tavoitteena on löytää keinoja auttaa lapsia ja nuoria tutkitusti vaikuttavilla keinoilla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kansainvälinen tutkimus: Mielenterveysongelmista kärsivät nuoret eivät hakeudu hoitoon riittävän usein – Suomessa tytöt hakevat ammattiapua poikia herkemmin

01.07.2024

 Turun yliopistossa tehdyssä laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa todettiin, että useimmat nuoret eivät hae ammattiapua, vaikka heillä olisi mielenterveysongelmia. Hoidon tarpeen täyttämättä jääminen näkyi kaikissa tutkimuksessa tarkastelluissa kahdeksassa maassa, mutta erityisesti alhaisemman tulotason maissa. Suomessa noin neljännes vakavista mielenterveysongelmista kärsivistä nuorista hakeutuu ammattiavun piiriin. Tytöt hakevat Suomessa poikia todennäköisemmin ammattiapua.
 

Vertaisopettamista Turun lääketieteellisessä tiedekunnassa jo yli 10 vuoden ajan

05.06.2024

Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa opiskelijat pääsevät opintojensa aikana opettamaan toisiaan ja sitä kautta harjoittelemaan lääkärinkin työssä tarvittavaa opettamisen taitoa. Vertaisopettaminen on osoittautunut arvokkaaksi toiminnaksi sekä opiskelijoille itselleen että myös tiedekunnalle ja sen opetukselle. Tänä vuonna vertaisopettamisen strukturoimiseksi perustettu Lääketieteellisen pedagogiikan opintopolku täyttää 10 vuotta. Tätä juhlistettiin seminaarilla, jossa vertaisopettamista käsiteltiin monipuolisesti eri näkökulmista.

Tutkimuksella terveyttä: Turkulainen ortopedian tutkimus vauhdittaa ensiluokkaista hoitoa, joka pitää meidät liikkeessä

19.04.2024

Siellä, missä tehdään kovaa tutkimusta, myös hoito on hyvää. Samaan logiikkaan perustuu potilaiden kiinnostus, kun he valitsevat sairaalan. Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteisessä ortopedian tutkimusyksikössä kehitetään jatkuvasti uusia parempia menetelmiä, jotka hyödyttävät potilaita Tyks Orton tuki- ja liikuntaelinsairauksien huippuosaamisyksikössä. Uusimmat tutkimustulokset tältä keväältä kiinnostavat myös tekonivelvalmistajia eri puolilla maailmaa.