Janne Lahtiranta palkittiin ansiokkaasta toiminnasta teleterveydenhuollon alalla
Suomen Telelääketieteen ja e-Health seura myönsi Janne Lahtirannalle eHealth-tunnustuspalkinnon.
Suomen Telelääketieteen ja e-Health seura myönsi Janne Lahtirannalle eHealth-tunnustuspalkinnon.
SYNDATE-hanke järjestää terveysdataa hyödyntäville yrityksille ja terveyspalveluiden tarjoajille työpajan, jossa perehdytään synteettisen terveysdatan avaamiin mahdollisuuksiin tutkimuksessa ja liiketoiminnassa. Työpaja pidetään 4.9. klo 9-15 Turussa.
STIMULUS-hankkeessa kehitetään uusia menetelmiä, joiden avulla voidaan arvioida verenpainetautiin, krooniseen munuaissairauteen ja sydämen vajaatoimintaan liittyviä haitallisia muutoksia mikroverenkierrossa ja havaita näitä tauteja aikaisemmin. STIMULUS-hanketta rahoittaa EIC Pathfinder -ohjelma, jolla tuetaan läpimurtoteknologioihin tähtäävää tutkimusta tekeviä tutkimusryhmiä. EIC Pathfinder on osa Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaa.
Turun yliopisto koordinoi Horisontti Eurooppa -ohjelman hanketta, jonka tavoitteena on mahdollistaa tekoälyn avulla terveystietojen tehokkaampi jakaminen ja tietoturvallinen hyödyntäminen.
Terveysalan tuotekehitys tarvitsee laadukasta dataa. Keinotekoisesti tuotetut aineistot soveltuvat vain rajallisiin käyttötarkoituksiin, kun taas aitojen terveystietojen käyttö on vahvasti säänneltyä. Synteettisen terveysdatan testialusta on uudenlainen palvelu, joka tuo terveystietoa käyttäjien saataville tietosuoja- ja tietoturvavaatimuksista tinkimättä.
Laaja EU-hanke Newlife pyrkii turvaamaan äitien ja vauvojen terveyttä kehittämällä uudenlaisia kokonaisvaltaisia seurantamenetelmiä. Hankkeessa käytetään erilaisia teknologioita, jotta riskitekijät voidaan havaita varhaisessa vaiheessa ja ei-invasiivisesti raskauden aikana ja vastasyntyneillä. Turun yliopistosta hankkeessa ovat mukana tietotekniikan laitos ja hoitotieteen laitos.
Instrumentariumin Tiedesäätiö jakaa tänä vuonna lääketieteen, luonnontieteiden ja tekniikan tutkijoille apurahoja 1 400 000 euroa. Apurahoja myönnetään 43 henkilölle tai ryhmälle. Turun yliopistossa apurahan sai seitsemän tutkijaa.
Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta on myöntänyt 8,5 miljoonan euron rahoituksen 14 hankkeelle ICT 2023 -tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelman hauissa.
Esineiden Internet (Internet of Things, IoT) tulee todennäköisesti mullistamaan tulevaisuuden terveydenhuollon laajentamalla terveydenseurannan perinteisen kliinisen ympäristön ulkopuolelle. Turun yliopistossa väittelevän MSc Iman Azimin tutkimus pureutuu tyypillisiin kotona ja sairaalassa käytettäviin terveydenhuollon IoT-monitorointiratkaisuihin. Tutkimuksessa järjestelmiä analysoidaan ja luokitellaan eri käyttöalueiden mukaan käyttäjänäkökulmasta.