Asiasana: syöpäsolut

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Väittelijä selvitti epäselvän syöpägeenin potentiaalia täsmälääkehoidon kohteena jo olemassa olevilla lääkkeillä (Väitös: FM Veera Ojala, 4.10.2024, lääketieteellinen biokemia ja genetiikka)

Turun yliopistossa tarkastetussa väitöstutkimuksessa selvitettiin yliaktiivisen ERBB4-reseptorin toimintaa syövässä. Tulokset osoittivat useiden syöpäpotilaissa esiintyvien ERBB4-geenivirheiden eli mutaatioiden lisäävän syöpäsolujen kasvua, mitä voitiin estää olemassa olevilla lääkkeillä. Väitöstyön perusteella ERBB4-mutaatioita voitaisiin mahdollisesti käyttää tulevaisuudessa potilaiden hoitoa ohjaavina merkkiaineina.

Vuoden 2024 Elias Tillandz -palkittu tutkimus osoittaa rinnan rasvakudoksen voivan ehkäistä syövän leviämistä

29.08.2024

Vuoden 2024 Elias Tillandz -palkinto myönnettiin uraauurtavalle tutkimukselle, jossa tutkijat löysivät mahdollisen selityksen sille, miksi sekä tiivis rintakudos että ikääntyminen lisäävät rintasyövän riskiä. Palkinto luovutettiin tutkijoille torstaina 29.8.2024 BioCity-symposiumin yhteydessä.

Tutkijat löysivät mahdollisen keinon estää rintasyövän uusiutumista

17.06.2024

Rintasyövän hoitotulokset ovat yleisesti hyvällä tasolla, mutta silti osa syövistä uusiutuu, kun kehoon uinumaan jääneet syöpäsolut heräävät uudestaan kasvamaan. Suomalaiset syöpätutkijat löysivät mekanismin, joka herättää uinuvat rintasyöpäsolut ja osoittivat, että sitä estämällä voidaan merkittävästi parantaa hoitotuloksia koemalleissa.

Uudesta lääkeaineesta löytyi uusi ominaisuus, esti koeoloissa okasolusyövän etenemistä

08.11.2023

Ihon levyepiteelisyöpä eli okasolusyöpä on pahanlaatuinen ja yleisin etäpesäkkeitä lähettävä ihosyöpä. Okasolusyövän ilmaantuvuus kasvaa kaikkialla ja Suomessakin sitä löydetään vuosittain yli 2100 uutta tapausta. Levinneen okasolusyövän ennuste on huono, sillä siihen ei ole olemassa tehokasta hoitokeinoa. Turun yliopiston professoreiden Jyrki Heinon ja Veli-Matti Kähärin johtama tutkimus osoitti, että melanooman ja keuhkosyövän hoitoon kehitteillä oleva uusi lääkeaine, plixorafenibi, estää myös okasolusyövän etenemistä.

Uusi biotekniikan menetelmä paljastaa, miksi syöpäsolut pystyvät sopeutumaan eri kudoksiin

17.10.2023

Turun yliopiston ja Turun biotiedekeskuksen tutkimusryhmä sekä Misvik Biology Oy ovat kehittäneet menetelmän, jolla voidaan tutkia syöpäsolujen toimintaa elimistön pehmeissä ja jäykissä kudoksissa. Menetelmä paljastaa, miksi esimerkiksi kovasta syöpäkasvaimesta lähtöisin olevat syöpäsolut pystyvät leviämään ja kasvamaan myös pehmeässä kudoksessa, kuten maksassa.

Uusioimusolmukkeet auttavat immuunipuolustusta hyökkäämään syöpäsoluja vastaan

12.12.2022

Turun yliopiston InFLAMES-lippulaivan tutkijat ovat olleet mukana selvittämässä, miten niin sanotut uusioimusolmukkeet voivat auttaa immuunipuolustusta löytämään syöpäkudoksen ja tuhoamaan sen. Löydös on osa laajaa kansainvälistä tutkimusyhteistyötä, jonka tulokset julkaistiin arvostetussa Cancer Cell -tiedelehdessä.