Asiasana: tulevaisuuden teknologiat ja digitaalinen maailma

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Uusi levänkasvatuslaitos pyrkii vauhdittamaan Suomen biotaloutta – tuottaa arvokasta biomassaa jätevesistä

06.05.2024

Turun yliopiston uusi AlgaTECH-levätuotantolaitos käyttää kasvihuoneiden tai teollisuuden jätevesiä ekologisen ja kustannustehokkaan leväbiomassan tuottamiseen. Tutkimuksella etsitään eri levälajeille parhaiten sopivia käyttötarkoituksia. Tavoite on edistää pohjoismaista bioteollisuutta. 

Vierailu Tansaniaan nosti esiin yliopistojen yhteistyön tuloksia ja suunnitelmia yhteistyön laajentamiseksi

23.04.2024

Ryhmä suomalaisten korkeakoulujen rehtoreita ja tutkijoita vieraili Tansaniassa tutustumassa päättymässä olevan kahdeksan korkeakoulun kehitysyhteistyöhankkeen tuloksiin sekä onnistuneeseen kahden vuosikymmenen mittaiseen tutkimus- ja koulutusyhteistyöhön Turun ja Dar es Salaamin yliopistojen välillä.

TurkuNLP ja Silo AI kehittävät uutta kielimalliperhettä pohjoismaisille kielille

12.04.2024

Turun yliopiston TurkuNLP-tutkimusryhmä ja Euroopan suurin yksityinen tekoälylaboratorio Silo AI ovat julkaisseet yhdessä kehittämänsä uuden kielimalliperheen, Vikingin, ensimmäiset varhaiset versiot. Viking on jatkoa yhteistyössä aikaisemmin valmistuneelle, suomen kieltä painottavalle kielimalli Porolle. Viking-perheen mallit pystyvät käsittelemään pohjoismaisia kieliä, englantia ja suurinta osaa ohjelmointikielistä.

Tutkijat kehittivät uuden biomusteen kudosmallien 3D-tulostukseen

21.03.2024

Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen biotulostusmusteen, jonka avulla on mahdollista 3D-tulostuksella valmistaa luonnollisen kaltaisia luun kudosmalleja. Tutkijat voivat hyödyntää uutta biotulostustekniikkaa esimerkiksi lääkekehityksessä, tulehdussairauksien luustovaikutuksien mittaamisessa sekä perinnöllisten luustosairauksien tutkimuksessa.

Aurinkopaneelien tuottaman sähkön itse kuluttaminen kannattavampaa kuin myyminen – myös asennussuunta vaikuttaa

08.03.2024

Juuri julkaistussa tutkimuksessa Turun yliopiston tutkimusryhmä selvitti aurinkosähkön arvoa tavalliselle kuluttajalle. Taloudellisesti kannattavinta aurinkopaneelien omistajalle oli kuluttaa itse mahdollisimman paljon aurinkopaneelien tuottamaa sähköä. Katon suuntaisista asennuksista etelää kohti asennetut paneelit olivat vielä kannattavimpia, mutta taloudellinen ero muihin asennussuuntiin kaventunee tulevina vuosina sähkön hinnan kehityksestä johtuen.