Tutkimus osoitti: aurinkopaneelia ei pitäisi puhdistaa tiskiaineella
Turun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten joka kodin puhdistusaineet vaikuttavat aurinkopaneelilasin kykyyn läpäistä valoa.
Turun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten joka kodin puhdistusaineet vaikuttavat aurinkopaneelilasin kykyyn läpäistä valoa.
Turun yliopistossa kehitettyä hackmaniittia viedään avaruusasemalle osana Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ja Turun yliopiston uutta tutkimusprojektia. Tutkimuksessa selvitetään, soveltuuko hackmaniitti mittaamaan erilaisten materiaalien avaruudessa saamaa säteilyä.
Turun yliopistossa kehitetty uudesta materiaalista valmistettu memristori voitti Vuoden insinöörikeksintö -palkinnon insinööriliiton järjestämässä insinöörigaalassa perjantaina 13.9.2024. Memristorin avulla erilaisten elektroniikkasovellusten jatkuvasti lisääntyvää energiankulutusta voitaisiin saada merkitsevästi pienennettyä.
Turun yliopiston kemian laitokselle apulaisprofessoriksi siirtyvä Jovana V. Milić on saanut arvostetun tutkimusrahoituksen Euroopan tutkimusneuvosto ERC:ltä. Milić sai rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on kehittää uuden sukupolven älykkäitä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja aurinkoenergian tehokkaampaan hyödyntämiseen ja aivojen toimintaa mallintaviin muistielementteihin.
Jane ja Aatos Erkon säätiön joulukuun myöntökierroksella hakemusten käsittely painottui tekniikan aloille. Turun yliopistosta rahoituksen saivat professori Yagut Allahverdiyeva-Rinne ja professori Mika Lastusaari.
Rahoituksella tuetaan monitieteistä tutkimusta yliopiston kolmella profiloitumisalueella, joissa tutkitaan immuunivälitteisiä sairauksia, ihmisen monimuotoisuuden kehittymistä, sekä kestäviä uusia materiaaleja.
Bioyhteensopivia tai jopa biohajoavia elektronisia laitteita voitaisiin hyödyntää esimerkiksi lääketieteellisessä diagnostiikassa tai ympäristöanalytiikassa. Laitteiden kehitys vaatii kuitenkin materiaalitutkimusta. FM Lauri Marttila tutki väitöskirjatutkimuksessaan materiaaleja, joita voidaan potentiaalisesti käyttää energian varastointiin näiden bioyhteensopivien tai biohajoavien laitteiden voimanlähteissä.
Erikoistutkija Jianwei Lin johtama tutkimusryhmä Turun yliopiston MediCity-tutkimuslaboratoriossa on tutkinut uudentyyppisiä materiaaleja, joita kutsutaan supramolekyylimuoveiksi. Ne ovat ympäristöystävällisempi vaihtoehto ja voivat tulevaisuudessa korvata tavanomaiset polymeeriset muovit. Tutkijoiden neste-neste-faasierotusta hyödyntämällä luoman supramolekyylimuovin mekaaniset ominaisuudet olivat verrattavissa tavanomaisiin polymeereihin, mutta se hajoaa huomattavasti helpommin ja sitä olisi helpompi uusiokäyttää.
Ihmemateriaaliksikin nimetyn hackmaniitin kestävyyttä selvittäneet tutkijat havaitsivat, että hackmaniitti sekä kaksi muuta tutkittua mineraalia voivat UV-säteilyn vaikutuksesta vaihtaa väriä toistuvasti, ilman että niiden rakenne kuluu tai ominaisuus heikkenee. Tulokset osoittavat, että edullinen sekä helposti valmistettava hackmaniitti on kannattava materiaali myös sen erinomaisen kestävyyden vuoksi.