Asiasana: kestävät materiaalit

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Turun yliopistossa kehitetty Siru Ocean -memristori voitti vuoden insinöörikeksintö -palkinnon

27.09.2024

Turun yliopistossa kehitetty uudesta materiaalista valmistettu memristori voitti Vuoden insinöörikeksintö -palkinnon insinööriliiton järjestämässä insinöörigaalassa perjantaina 13.9.2024. Memristorin avulla erilaisten elektroniikkasovellusten jatkuvasti lisääntyvää energiankulutusta voitaisiin saada merkitsevästi pienennettyä.

Älykkäitä materiaaleja tutkivalle Jovana Milićille 2 miljoonan euron EU-rahoitus

12.08.2024

Turun yliopiston kemian laitokselle apulaisprofessoriksi siirtyvä Jovana V. Milić on saanut arvostetun tutkimusrahoituksen Euroopan tutkimusneuvosto ERC:ltä. Milić sai rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on kehittää uuden sukupolven älykkäitä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja aurinkoenergian tehokkaampaan hyödyntämiseen ja aivojen toimintaa mallintaviin muistielementteihin.

Väittelijä tuotti uutta tietoa materiaaleista bioyhteensopivaan energian varastointiin (Väitös: FM Lauri Marttila, 16.12.2022, kemia)

Bioyhteensopivia tai jopa biohajoavia elektronisia laitteita voitaisiin hyödyntää esimerkiksi lääketieteellisessä diagnostiikassa tai ympäristöanalytiikassa. Laitteiden kehitys vaatii kuitenkin materiaalitutkimusta. FM Lauri Marttila tutki väitöskirjatutkimuksessaan materiaaleja, joita voidaan potentiaalisesti käyttää energian varastointiin näiden bioyhteensopivien tai biohajoavien laitteiden voimanlähteissä.

Tutkijat loivat uudenlaisen supramolekyylimuovin, jonka ominaisuudet ovat vertaansa vailla – Perinteisiin muoveihin verrattuna uusi materiaali on hajoavaa ja erittäin kierrätettävää

16.08.2022

Erikoistutkija Jianwei Lin johtama tutkimusryhmä Turun yliopiston MediCity-tutkimuslaboratoriossa on tutkinut uudentyyppisiä materiaaleja, joita kutsutaan supramolekyylimuoveiksi. Ne ovat ympäristöystävällisempi vaihtoehto ja voivat tulevaisuudessa korvata tavanomaiset polymeeriset muovit. Tutkijoiden neste-neste-faasierotusta hyödyntämällä luoman supramolekyylimuovin mekaaniset ominaisuudet olivat verrattavissa tavanomaisiin polymeereihin, mutta se hajoaa huomattavasti helpommin ja sitä olisi helpompi uusiokäyttää.

Hackmaniitti voi vaihtaa väriä lähes ikuisesti ominaisuuden heikkenemättä - kestävällä materiaalilla lukuisia hyödyntämiskeinoja

16.06.2022

Ihmemateriaaliksikin nimetyn hackmaniitin kestävyyttä selvittäneet tutkijat havaitsivat, että hackmaniitti sekä kaksi muuta tutkittua mineraalia voivat UV-säteilyn vaikutuksesta vaihtaa väriä toistuvasti, ilman että niiden rakenne kuluu tai ominaisuus heikkenee. Tulokset osoittavat, että edullinen sekä helposti valmistettava hackmaniitti on kannattava materiaali myös sen erinomaisen kestävyyden vuoksi.