Asiasana: Diagnostiikka ja lääkekehitys

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Åbo Akademissa kehitettävä suolistosairauksia erotteleva pikatesti sai rahoitusta jatkokehitykseen ja kaupallistamiseen

16.01.2024

Suoliston solujen koostumuksessa havaittuja muutoksia voidaan hyödyntää tulehduksellisten suolistosairauksien toteamiseen. Åbo Akademin InFLAMES-ryhmässä tehdyn löydön pohjalta kehitetään nyt pikatestiä, jolla eri suolistosairaudet voitaisiin sekä erottaa toisistaan että muista vakavista sairauksista. Kehitystyö on saanut merkittävää rahoitusta sekä Business Finlandilta että Novo Nordisk -säätiöltä.

Lääke- ja dignostiikka-alat menestyvät, osaajia tarvitaan Turun seudulla lisää

04.05.2023

Lääke- ja diagnostiikka-ala on Turun seudulla merkittävä työllistäjä ja veronmaksaja. Ala tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia, joita tulee korkeakouluista. Mutta tarvitaanko yleis- vai syväosaajia ja löytyykö heitä tarpeeksi, muun muassa näitä kysymyksiä ruodittiin Varsinais-Suomen Ennakointiakatemian tapahtumassa 2.5. 2023. Tapahtuman järjesti Lääkekehityksen ennakointityöryhmä Terveyskampus Turun ja InFLAMES-lippulaivan kanssa.

Uusi koko kehon PET-kamera käyttöön Turun PET-keskuksessa

24.05.2022

Koko kehon PET-kamera on otettu käyttöön valtakunnallisessa PET-keskuksessa Turussa. Uuden sukupolven kuvantamislaite avaa uusia mahdollisuuksia tutkia sairauksia, joissa kyse ei ole yhden elimen sairaudesta, vaan koko elimistöön vaikuttavasta häiriötilasta. Tällaisia sairauksia ovat muassa diabetes, sepelvaltimotauti ja MS-tauti. Tutkittavalle uusi laite merkitsee pienempää sädeannosta ja lyhempää kuvausaikaa.  

InFLAMES - Solution is in Immunity

InFLAMES - Solution is in Immunity

InFLAMES-lippulaiva (Innovation Ecosystem based on the Immune System) on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen ja Suomen Akatemian rahoittama lippulaivahanke. Lippulaivan tavoitteena on olla kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu huippuluokan immunologisen tutkimuksen ja lääke- sekä diagnostiikkakehityksen keskittymä. Lippulaivan pyrkimyksenä on myös edistää immunologisen tutkimuksen kaupallistamista.

Uusi lääkemolekyyli puree eteisvärinän perinnölliseen muotoon

02.12.2019

Eteisvärinä on yleisin sydämen pitkäkestoinen rytmihäiriö, ja sitä potee Suomessa arviolta 200 000 potilasta. Erityisen yleinen se on ikääntyneessä väestössä. Harvardin yliopiston ja Turun yliopiston tutkijoiden yhteistyöhanke on nyt valottanut eteisvärinän solutason mekanismeja. Ainutlaatuisen yhteistyön tuloksena löydettiin lääkemolekyyli eteisvärinän harvinaiseen perinnölliseen muotoon. Eteisvärinä altistaa aivoverenkiertohäiriöille ja sydämen vajaatoiminnalle, ja lisää niiden kautta kuolleisuutta.

Eurooppalaisen kuvantamisen tutkimusinfrastruktuurin päämaja Turkuun

07.11.2019

Euroopan komissio on 6.11.2019 julkistetulla päätöksellään perustanut eurooppalaisen biologisen ja lääketieteellisen kuvantamisen tutkimusinfrastruktuurin (Euro-BioImaging ERIC), jonka päämaja tulee Suomeen. Euro-BioImaging tarjoaa tutkijoille avoimen pääsyn innovatiiviseen biologiseen ja lääketieteelliseen kuvantamisteknologiaan perustutkimuksen, soveltavan tutkimuksen ja lääketieteellisen tutkimuksen tarpeisiin. Lisäksi se tarjoaa asiantuntemusta, kuvantamistietoja ja koulutuspalveluja kuvantamisteknologiaa hyödyntävää huippututkimusta varten.