Åbo Akademissa kehitettävä suolistosairauksia erotteleva pikatesti sai rahoitusta jatkokehitykseen ja kaupallistamiseen
Suoliston solujen koostumuksessa havaittuja muutoksia voidaan hyödyntää tulehduksellisten suolistosairauksien toteamiseen. Åbo Akademin InFLAMES-ryhmässä tehdyn löydön pohjalta kehitetään nyt pikatestiä, jolla eri suolistosairaudet voitaisiin sekä erottaa toisistaan että muista vakavista sairauksista. Kehitystyö on saanut merkittävää rahoitusta sekä Business Finlandilta että Novo Nordisk -säätiöltä.
Åbo Akademin apulaisprofessorin ja InFLAMES-ryhmänjohtaja Diana Toivolan tutkimusryhmä havaitsi vuonna 2022, että keratiini 7-nimistä proteiinia esiintyy tulehduksellista suolistosairautta sairastavien paksusuolessa. Terveillä samaa proteiinia ei havaittu.
Löytö avasi mahdollisuuden kehittää suolistosairauksiin uuden diagnostiikkamenetelmän. Business Finland myönsi 2023 lopussa yli 470 000 euron rahoituksen tulosten kaupallisten mahdollisuuksien selvittämiseen. Lisäksi Novo Nordisk -säätiö myönsi Toivolan tutkimusryhmälle 950 000 Tanskan kruunun (noin 130 000 euron) rahoituksen kaupallistamisen jatkotutkimuksiin.
Tulehdukselliset suolistosairaudet, Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus, ovat viime vuosikymmeninä yleistyneet huomattavasti. Suomessa noin prosentti väestöstä sairastaa jompaakumpaa. Näihin sairauksiin ei ole olemassa kokonaan parantavaa hoitoa, ja niiden varhainen toteaminen olisi tärkeää oireiden lievittämiseksi.
Erilaisten suolistosairauksien haasteena ovat usein keskenään hyvin samankaltaiset oireet. Tämän vuoksi tulehduksellisen suolistosairauden osoittamiseen tarvitaan nykyistä parempia merkkiaineita, joilla voidaan sulkea pois muita, vähemmän vakavia tai muilla tavoin hoidettavia sairauksia.
– Hankkeemme tavoitteena on kehittää tulehdukselliset suolistosairaudet osoittava kajoamaton, ulostenäytteestä tehtävä pikatesti, jota voitaisiin myöhemmin hyödyntää potilaskäytössä. Uuden rahoituksen myötä voimme perehtyä kliinisen testin vaatimiin lupiin, arvioida yhteistyötä diagnostiikkavalmistajien kanssa sekä työskennellä testin kaupallistamiseksi, sanoo Novo Nordisk -säätiön rahoituksen saanut vanhempi tutkija Lauri Polari.
Polari kertoo, että ryhmän hiljattain julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin poistogeenistä eläinmallia hyödyntäen, että keratiinien mittaaminen ulostenäytteistä on luotettava tapa arvioida niiden määrää suolistossa. Tulokset on julkaistu arvostetussa American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology -julkaisusarjassa.
– Saadun rahoituksen avulla voimme ottaa hankkeeseen mukaan myös kaupallisia osaajia, joita akateemisissa tutkimusryhmissä ei aina löydy. Vuoden alusta hankkeeseemme liittyi projektijohtajaksi Jaakko Korpela, jolla on kokemusta tutkimusinnovaatioiden kaupallistamisesta ja start-up yrittäjyydestä, Polari toteaa.
InFLAMES on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen lippulaivahanke. Se tähtää uusien lääkekehityskohteiden tunnistamiseen ja lääkekehitykseen yhdessä biotekniikka- ja lääkeyritysten kanssa. Lippulaiva edistää myös diagnostiikkaa, jolla potilaille voidaan räätälöidä sopivat täsmähoidot. InFLAMES on osa Suomen Akatemian lippulaivaohjelmaa.