Asiasana: InFLAMES Lippulaiva

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Makrofageja aktivoivia syöpälääkkeitä on markkinoilla vasta muutama, odotukset ovat yhä korkealla

26.06.2024

Syöpäkudoksissa runsaina joukkoina esiintyvät valkosolut, makrofagit, pyritään uusilla täsmähoidoilla ohjelmoimaan uudelleen, jotta ne alkaisivat taistella syöpäsoluja vastaan. Makrofageihin kohdistuvia hoitomuotoja on markkinoilla vasta muutama, mutta niistä odotetaan apua erityisesti potilaille, joihin nykyiset puolustusjärjestelmää aktivoivat syöpälääkkeet tehoavat heikosti. 

Turun biotiedekeskuksen tutkijat löysivät uuden ihmisen T-solujen säätelijän

30.05.2024

Professori Riitta Lahesmaan tutkimusryhmä on löytänyt uuden ihmisen T-solujen toiminnan säätelijän. Sen avulla voidaan vahvistaa tai vaimentaa ihmisen immuunipuolustusvasteita, mikä luo pohjan uusien hoitomenetelmien kehittämiselle immuunivälitteisiin tauteihin. Lahesmaan ryhmä toimii Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisessä Turun biotiedekeskuksessa ja osana InFLAMES-lippulaivaa.

Sirpa ja Markku Jalkanen mukana European Inventor Award -kilpailun finaalissa

16.05.2024

Akateemikko, InFLAMES -lippulaivan johtaja Sirpa Jalkanen ja Markku Jalkanen ovat ehdolla Euroopan keksijäpalkinnon saajiksi. Jalkaset ovat finalisteina kilpailun pienet ja keskisuuret yritykset -kategoriassa, jossa heillä on vastaehdokkaina kaksi muuta eurooppalaista tiimiä. Jalkaset valittiin yli 550 ehdokkaan joukosta kilpailuun, jonka järjestää Euroopan patenttivirasto EPO. European Inventor Award 2024 -palkinnon voittajat julkaistaan 9. heinäkuuta 2024 Maltalla.

Jorma Toppari: Suomen syntyvyys syöksyy jyrkkää alamäkeä – mistä apu?

06.05.2024

Suomalaisten toivelapsiluku on 2, mutta tästä ollaan kaukana: todellisuudessa luku on 1,3 lasta. Vajetta paikataan hedelmällisyyshoidoilla, mutta niistä alle viidennes onnistuu. Ympäristökemikaalit todennäköisesti heikentävät hedelmällisyyttä, joten niitä on tutkittava entistä tarkemmin, kirjoittaa fysiologian professori Jorma Toppari. Kirjoitus on julkaistu alunperin MustRead Akatemiassa.

Euroopan tärkein laskennallisen biologian konferenssi tulee Turkuun

18.04.2024

Biologian ja laskennallisten tieteiden kohdatessa syntyvät innovaatiot mullistavat elämäntieteitä ja terveydenhuoltoa. Laskennallinen biologia ja bioinformatiikka vievät tätä muutosta eteenpäin auttamalla tutkijoita analysoimaan suuria määriä biologista dataa. European Conference on Computational Biology (ECCB) on Euroopan päätapahtuma laskennallisen biologian alalla tänä vuonna. Konferenssi järjestetään Turussa 16.–20. syyskuuta 2024. Tapahtumaan odotetaan 600–800 osallistujaa.

Johanna Ivaskalle ja Lauri Nummenmaalle 2,5 miljoonan euron EU-rahoitukset syöpätutkimukseen ja kielteisten tunteiden tutkimiseen

11.04.2024

Turun yliopiston professorit Johanna Ivaska ja Lauri Nummenmaa ovat saaneet merkittävät tutkimusrahoitukset Euroopan tutkimusneuvosto ERC:ltä. Ivaska sai rahoituksen hankkeelle, jossa selvitetään, miten terveen elimistön biologiset rajat vaikuttavat syövän etenemiseen. Nummenmaan hankkeessa tarkastellaan kielteisten tunteiden yhteyttä ihmisen fyysiseen hyvinvointiin.