Asiasana: Tähtitiede

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

100 vuotta täyttävän Turun yliopiston tähtitieteen historia esillä uudessa Yrjö Väisälä -museossa

14.10.2024

Tiesitkö, että Kaarinan Tuorlassa on valmistettu 1950-luvulta lähtien maailman parhaita kaukoputkia? Entä tiedätkö, millaista on tähtitieteilijän työ? Tutustu Suomen suurimpaan tähtitieteelliseen observatorioon, sen perustajan Yrjö Väisälän (1891–1971) hämmästyttäviin tieteellisiin saavutuksiin sekä Väisälän jälkeen tulleiden Turun yliopiston tähtitieteilijäsukupolvien työhön. Museo aukeaa maanantaina 14.10. ja on auki syyslomaviikolla ma-to ja la klo 14–18.

ELT-teleskoopin uusi huipputarkka MICADO-kamera on läpäissyt lopullisen suunnitelmakatsauksen

03.09.2024

MICADO on ESOn ELT-teleskooppiin tuleva tehokas korkean resoluution kamera. Nyt kamera on läpäissyt lopullisen suunnitelmakatsauksen, mikä on merkittävä vaihe matkalla kohti tämän vuosikymmenen lopussa alkavia havaintoja. MICADOn aloittaessa toiminnan tähtitieteilijät pystyvät ottamaan kuvia maailmankaikkeudesta uskomattomalla tarkkuudella. Turun yliopisto on mukana instrumentin kehitystyössä.

NASAn satelliitti vahvisti turkulaistähtitieteilijöiden teorian – ensimmäiset suorat havainnot kaksoismusta-aukon pienemmästä kappaleesta

12.06.2024

Useat kansainväliset tutkimusryhmät ovat jo aiemmin vahvistaneet turkulaisten tutkijoiden teorian, että kaukaisen galaksin OJ 287 keskustassa on kaksi mustaa aukkoa. Nyt julkaistu uusi tutkimus osoittaa, että vuonna 2021 tehdyissä satelliittihavainnoissa nähtiin ensimmäistä kertaa parin pienempi musta aukko. 

Väitöstutkimus tuo uutta tietoa kvasaarien syntytavasta (Väitös 11.6.2024, MSc Maria Stone, tähtitiede)

Kvasaarit ovat äärimmäisen kirkkaita galakseja, joiden valo syntyy, kun sen keskustassa oleva supermassiivinen musta aukko syö sitä ympäröivää kosmista kaasua ja pölyä. Aiemman teorian mukaan kvasaari ja sen valolähteenä toimiva musta aukko syntyy galaksien törmätessä toisiinsa, mutta Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että kvasaari voi syntyä myös ilman galaksien välistä vuorovaikutusta.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4.

17.04.2024

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.