Komeettalöydöistä gravitaatioaaltoihin – Turun yliopiston tähtitiede täytti sata vuotta
Tähtitieteen tutkimus on sadassa vuodessa edennyt uskomattomin harppauksin, mutta tutkijat uskovat, että uusien löytöjen kulta-aika on vasta alkamassa.
Tähtitieteen tutkimus on sadassa vuodessa edennyt uskomattomin harppauksin, mutta tutkijat uskovat, että uusien löytöjen kulta-aika on vasta alkamassa.
Tähtitieteilijät löysivät poikkeuksellisen nopean ja kirkkaan kosmisen räjähdyksen, joka syntyi niin sanotun keskimassaisen mustan aukon hajottaessa tähden.
Tiesitkö, että Kaarinan Tuorlassa on valmistettu 1950-luvulta lähtien maailman parhaita kaukoputkia? Entä tiedätkö, millaista on tähtitieteilijän työ? Tutustu Suomen suurimpaan tähtitieteelliseen observatorioon, sen perustajan Yrjö Väisälän (1891–1971) hämmästyttäviin tieteellisiin saavutuksiin sekä Väisälän jälkeen tulleiden Turun yliopiston tähtitieteilijäsukupolvien työhön. Museo aukeaa maanantaina 14.10. ja on auki syyslomaviikolla ma-to ja la klo 14–18.
MICADO on ESOn ELT-teleskooppiin tuleva tehokas korkean resoluution kamera. Nyt kamera on läpäissyt lopullisen suunnitelmakatsauksen, mikä on merkittävä vaihe matkalla kohti tämän vuosikymmenen lopussa alkavia havaintoja. MICADOn aloittaessa toiminnan tähtitieteilijät pystyvät ottamaan kuvia maailmankaikkeudesta uskomattomalla tarkkuudella. Turun yliopisto on mukana instrumentin kehitystyössä.
Tähtitieteen tutkijat toteuttivat kansainvälisen kansalaistiedeprojektin, jossa ihmisiä kannustettiin osallistumaan kosmisten räjähdysten tunnistamiseen. Käynnissä olevan projektin ansiosta tutkijat ovat tehneet jo 20 uutta tähtitieteellistä löytöä.
Tähtitieteilijät paljastivat, että hyvin tunnettu Linnunradalla oleva röntgenkaksoistähti, jonka tarkempi luonne on ollut tutkijoille tähän asti arvoitus, on todellisuudessa piilotettu ultrakirkas röntgenlähde.
Useat kansainväliset tutkimusryhmät ovat jo aiemmin vahvistaneet turkulaisten tutkijoiden teorian, että kaukaisen galaksin OJ 287 keskustassa on kaksi mustaa aukkoa. Nyt julkaistu uusi tutkimus osoittaa, että vuonna 2021 tehdyissä satelliittihavainnoissa nähtiin ensimmäistä kertaa parin pienempi musta aukko.
Turun yliopistossa järjestettiin Kanariansaarten observatorioiden kansainvälisen tieteellisen komitean CCI:n kokous 29.5.2024. Kokoukseen osallistui CCI:n edustajia jäsenmaista eri puolilta Eurooppaa sekä Kanariansaarten observatorioiden johtoa.
Event Horizon Telescope -yhteistyöhanke eli EHT on julkaissut uusia kuvia supermassiivisesta mustasta aukosta galaksin Messier 87 keskustassa. Aalto-yliopiston ja Turun yliopiston tutkijat olivat mukana muodostamassa kuvia uusista havainnoista.
Turun yliopiston johtama kansainvälinen ryhmä tähtitieteilijöitä löysi ensimmäiset signaalit molemmista massiivisista mustista aukoista, jotka kiertävät toisiaan galaksin OJ 287 keskustassa.