Asiasana: teleskoopit

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

ELT-teleskoopin uusi huipputarkka MICADO-kamera on läpäissyt lopullisen suunnitelmakatsauksen

03.09.2024

MICADO on ESOn ELT-teleskooppiin tuleva tehokas korkean resoluution kamera. Nyt kamera on läpäissyt lopullisen suunnitelmakatsauksen, mikä on merkittävä vaihe matkalla kohti tämän vuosikymmenen lopussa alkavia havaintoja. MICADOn aloittaessa toiminnan tähtitieteilijät pystyvät ottamaan kuvia maailmankaikkeudesta uskomattomalla tarkkuudella. Turun yliopisto on mukana instrumentin kehitystyössä.

MAGIC-teleskoopit havaitsivat erittäin korkeaenergistä gammasäteilyä Nova-purkauksesta – havainto selittää kosmisen säteilyn alkuperää

19.04.2022

Tutkijat ovat havainneet MAGIC-teleskooppien avulla erittäin korkeaenergistä gammasäteilyä Linnunradalla sijaitsevan RS Oph -kaksoistähden Nova-purkauksesta. Mitattu säteily on jopa sata miljardia kertaa energisempää kuin näkyvä valo ja tämä on ensimmäinen kerta, kun Novasta havaitaan näin voimakasta gammasäteilyä. Havainnot tuovat uutta tietoa Nova-purkausten roolista mystisten kosmisten säteiden lähteinä.

Turun yliopiston omistaman NOT-teleskoopin toiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti La Palmalla – saarella käynnissä tulivuorenpurkaus

20.09.2021

Kanariansaarilla La Palmalla käynnissä oleva tulivuorenpurkaus ei tällä hetkellä vaikuta toisella puolella saarta sijaitsevan Turun yliopiston omistuksessa olevan Nordic Optical Telescope (NOT) toimintaan. La Palmalla sijaitsevalla observatoriolla on tällä hetkellä kolme suomalaista tutkijaa.

Turun yliopisto vastaanotti Kanariansaarilla sijaitsevan korkeatasoisen NOT-teleskoopin

04.10.2019

Kanariansaarilla La Palmalla sijaitseva Nordic Optical Telescope (NOT) siirtyy marraskuusta 2019 alkaen Turun ja Aarhusin yliopistojen omistukseen. Turun yliopisto ottaa haltuunsa teleskoopin rakennuksineen ja Aarhusin yliopisto vastaa jatkossa teleskoopin henkilöstöstä. Turun ja Aarhusin yliopistojen edustajille järjestettiin juhlatilaisuus La Palmalla 1.10.2019.

Turun yliopiston tutkimusryhmä rakensi instrumentin avaruuden kohteiden tarkempaan havainnointiin – ensimmäiset havainnot tehtiin menestyksekkäästi NOT-teleskoopilla

27.08.2019

Polarimetria on tärkeä tähtitieteellisten havaintojen menetelmä, jonka tavoitteena on havaita ja mitata avaruuden kohteiden – kuten asteroidin, planeetan, kaasusumun, tähden tai eksoplaneetan – lähettämän, heijastaman tai sirottaman valon polarisaatiota. Turun yliopiston tutkimusryhmän johdolla rakennettu polarimetri teki ensimmäiset havaintonsa heinäkuussa 2019 asennettuna Kanariansaarilla sijaitsevaan yhteispohjoismaisessa käytössä olevan Nordic Optical Telescopeen. Turun yliopistosta tulee lokakuussa 2019 NOT-teleskoopin toinen omistaja.