Kanariansaarilla La Palmalla käynnissä oleva tulivuorenpurkaus ei tällä hetkellä vaikuta toisella puolella saarta sijaitsevan Turun yliopiston omistuksessa olevan Nordic Optical Telescope (NOT) toimintaan. La Palmalla sijaitsevalla observatoriolla on tällä hetkellä kolme suomalaista tutkijaa.
Kanariansaarilla La Palman saaren eteläosassa on alkanut sunnuntaina 19.9. tulivuorenpurkaus, jota ovat edeltäneet useat maanjäristykset noin viikon ajan. Samalla saarella sijaitsee Turun yliopiston omistuksessa oleva NOT-teleskooppi rakennuksineen.
– Järistykset ovat tuntuneet tässäkin osassa saarta, ja tulivuorenpurkausta oli ennakoitu, mutta sen alkaminen tuli silti melkoisena yllätyksenä. Noin 20 kilometrin päässä olevan purkauksen savupilvi ja sula kiviaines näkyy ja jyrinä kuuluu observatoriolle. Tälläkin alueella on ollut maanjäristyksiä. Mutta ainakaan tällä hetkellä purkaus tai maanjäristykset eivät vaikuta observatorioalueen turvallisuuteen tai teleskoopilla havaintojen tekemiseen. Yö oli tuuleton eikä savua kulkeutunut observatoriolle, joten pystyimme tekemään havaintoja tavanomaiseen tapaan. Tilanne voi toki muuttua ja seuraamme tiiviisti viranomaisten evakuointiohjeita, kertoo teleskoopilla työskentelevä NOT-opiskelija ja Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Akke Viitanen.
Nordic Optical Telescope siirtyi Turun ja Aarhusin yliopistojen omistukseen marraskuusta 2020 alkaen. Turun yliopiston hallussa on teleskooppi rakennuksineen ja Aarhusin yliopisto vastaa teleskoopin henkilöstöstä.
– NOT on yliopiston tähtitieteen tutkimuksen ja oppilaitosyhteistyön kannalta tärkeä instrumentti, ja onneksi se näyttää olevan turvassa. Tärkeintä tässä tilanteessa kuitenkin on, että niin NOT:in kuin muidenkin teleskooppien henkilökunnan turvallisuus varmistetaan, sanoo Turun yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Kalle-Antti Suominen.
La Palman Roque de los Muchachosin observatorioalue sijaitsee 2,4 kilometrin korkeudella ja on yksi maailman parhaista paikoista tähtitieteellisten havaintojen tekemiseen.
– Erinomainen sijainti, optiikan laatu sekä kattava instrumentaatio tekevät NOT-teleskoopista hyvin tehokkaan havaintovälineen. Se on tärkeässä roolissa pohjoismaisessa tähtitieteen tutkimuksessa ja tutkijankoulutuksessa. Suomessa NOT-havainto-ohjelmia johdetaan Turun, Helsingin ja Oulun yliopistoista sekä Aalto-yliopistosta, kertoo tähtitieteen professori Seppo Mattila Turun yliopistosta.