Suomalaiseen Tiedeakatemiaan kuusi Turun yliopiston tutkijaa
Suomalainen Tiedeakatemia on valinnut kevätkokouksessaan 28.4.2023 akatemian uudet jäsenet. Suomalaisen Tiedeakatemian jäseniksi kutsutaan ansioituneita tieteenharjoittajia.
Suomalainen Tiedeakatemia on valinnut kevätkokouksessaan 28.4.2023 akatemian uudet jäsenet. Suomalaisen Tiedeakatemian jäseniksi kutsutaan ansioituneita tieteenharjoittajia.
Jane ja Aatos Erkon säätiön hallitus myönsi vuoden 2020 viimeisessä kokouksessaan joulukuussa avustuksia yli 7,5 miljoonalla eurolla. Suurimman avustuksen, 1 648 000 euroa neljälle vuodelle, sai Turun yliopiston professori Kati Hanhineva tutkimusryhmineen.
FM Johanna Jokioja selvitti väitöstutkimuksessaan violettien perunoiden ja niiden väriuutteen vaikutusta ihmisen aterianjälkeiseen hiilihydraattien aineenvaihduntaan ja tulehdusmerkkiaineisiin. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että antosyaniineja sisältävien violettien perunoiden syöminen edesauttaa aterianjälkeisen verensokerin hallintaa.
Ravintorasvojen rooli ruokavaliossa herättää paljon keskustelua. Usein keskustelun aiheena ovat rasvahappojen tyydyttyneisyyttä kuvaava kaksoissidosten määrä ja sidosten rakenteet sekä niiden vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. FM Marika Kalpion Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirjatutkimus keskittyy julkisessa keskustelussa sivuutettuun, mutta tieteessä keskeiseen kysymykseen eri rasvahappojen sijaintipaikosta molekyylissä. Rasvahappojen sijainnilla on vaikutusta moniin ravitsemuksellisiin, biokemiallisiin ja teknologisiin ilmiöihin.
Väitöstutkimuksen mukaan ruoan väreillä voidaan lisätä lounasruoan houkuttelevuutta. Värikästä ruokaa pidetään vaihtelevana ja monipuolisena, kun taas väritön ruoka mielletään yksipuoliseksi, tylsäksi ja mauttomaksi. Värien avulla voidaan esimerkiksi lisätä mielikuvaa ruoan vaihtelevuudesta, jota yleensä pidetään lounaalla toivottavana ominaisuutena. Lounasruoassa visuaalisesti houkuttelevina pidetään ruoalle tyypillisiä ja selkeitä värejä, jotka edistävät ruoan sujuvaa havainnointia ja tunnistamista.
Marjakasvien marjat ja lehdet sisältävät fenolisia yhdisteitä, joita on mahdollista hyödyntää elintarvikkeissa luontaisina säilöntäaineina. Ye Tian tarkasteli Turun yliopistoon tekemässään elintarvikekemian väitöstutkimuksessa marjakasvien fenolisia yhdisteitä sekä niiden antioksidatiivista tehoa ja antimikrobisia vaikutuksia.
Suosittujen ruokasienten välillä on merkittäviä eroja sekä ihmisaistein mitatuissa ominaisuuksissa että kemiallisten yhdisteiden pitoisuuksissa. Myös kuluttajien suhtautuminen sieniin on erilaista.
Anu Nuora tarkasteli Turun yliopistossa tarkistettavassa väitöstutkimuksessaan elintarvikkeiden kuumennuksen, homogenoinnin ja vaihtoesteröinnin vaikutuksia ravintorasvoihin sekä selvitti, mikä vaikutus näillä prosessoiduilla ravintorasvoilla on aterianjälkeiseen rasva-aineenvaihduntaan. Lisäksi Nuora tutki, onko prosessoiduilla ravintorasvoilla vaikutusta koettuihin vatsavaivoihin tai matala-asteiseen tulehdukseen.