Asiasana: loispistiäiset

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Etelä-Amerikan sademetsistä löytynyt Dolichomitus meii -pistiäinen on kuin lentävä jalokivi: sen vartalo loistaa sähkönsinisenä ja siivet kullankeltaisina

16.06.2021

Loispistiäiset on yksi maapallon lajirikkaimmista eliöryhmistä, mutta niiden trooppinen lajisto tunnetaan vielä heikosti. Nyt tutkijat ovat löytäneet tieteelle aiemmin tuntemattomat Dolichomitus meii  ja Polysphincta -loispistiäislajit  Etelä-Amerikasta. Sademetsistä löytyneet uudet lajit hurmaavat väreillään ja jännittävillä elintavoillaan. Turun yliopiston tutkijat ovat kuluvana vuonna kuvanneet tieteelle jo 53 uutta eläinlajia. 

Afrikasta paljastui monimuotoinen pistiäislajisto – väittelijä keräsi 100 000 loispistiäistä Ugandan trooppisesta metsästä (Väitös: FM Tapani Hopkins, 27.2.2021, biologia)

Tapani Hopkins keräsi väitöstutkimuksessaan noin 100 000 loispistiäisen aineiston Ugandan trooppisesta metsästä. Tähänastiset tulokset viittaavat siihen, että trooppisessa Afrikassa elää monimuotoinen ja yhä tuntematon pistiäislajisto. Väitöstilaisuus Ugandan porapistiäisten lajistosta, elintavoista ja lajimäärän vertautuvuudesta Amazoniaan järjestetään etäyhteyksin. Yleisökysymykset ovat tervetulleita ja niitä käsitellään tilaisuuden jälkeen.

Turkulaistutkijat ovat kuvanneet jo yli 40 tieteelle uutta eläinlajia vuoden 2020 aikana

29.06.2020

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat ovat erikoistuneet heikosti tunnettujen ja kaukaisten alueiden eläinlajistojen tutkimukseen. Tutkimusretkien tuloksena löytyy jatkuvasti eläinlajeja, joista ei tiedetä vielä mitään. Yksi uusimmista löydöksistä on Joker-näyttelijä Joaquin Phoenixin mukaan nimetty hämähäkkilaji.

Amazoniasta löytyi tieteelle uusia loispistiäislajeja, jotka manipuloivat loisimiensa isäntälajien käyttäytymistä

09.01.2020

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikössä toimiva tutkimusryhmä selvittää loishyönteisten eli parasitoidien monimuotoisuutta eri puolilla maailmaa. Loispistiäiset on yksi maapallon lajirikkaimmista eliöryhmistä, mutta niiden trooppinen lajisto tunnetaan vielä heikosti. Uusimmassa tutkimuksessa ryhmä kuvasi 15 tieteelle uutta ja suurikokoista hämähäkeillä loisivaa lajia Amazonian alankosademetsistä ja Andien sumumetsistä.

Seilin saarelta löytyi harvinainen puutiaisilla loisiva Ixodiphagus hookeri -loispistiäinen

22.11.2019

Tällä viikolla julkaistussa tutkimuksessa Turun yliopiston puutiaistutkimusryhmä on löytänyt puutiaisilla loisivan Ixodiphagus hookeri -loispistiäisen Seilin saarelta. Laji on ihmisen kannalta mielenkiintoinen, sillä se tappaa loisinnan kohteena olevan puutiaisen ennen kuin se ehtii lisääntyä. Tutkijoiden mukaan puutiaisten luonnollisia vihollisia voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti hyödyntää puutiaisten biologisessa torjunnassa.

Afrikan sademetsistä löytyi suurikokoisia tieteelle tuntemattomia loispistiäisiä

08.10.2019

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikössä toimiva tutkimusryhmä on jo vuosien ajan selvittänyt trooppisten sademetsien loispistiäislajiston monimuotoisuutta. Loispistiäiset ovat yksi maapallon lajirikkaimmista eliöryhmistä, mutta niiden trooppinen lajisto tunnetaan vielä heikosti. Uusimmassa tutkimuksessa ryhmä selvitti afrotrooppisten porapistiäisten lajistoa. Porapistiäiset ovat pistiäisten jättiläisiä. Turun yliopiston tutkimusryhmän johtamaan tutkimukseen osallistui tutkijoita kolmesta maasta ja tutkimuslaitoksesta.

Turkulaistutkijat saivat selville uutta tietoa trooppisten loishyönteisten elintavoista – lajien tunteminen on tärkeää luonnonsuojelun kannalta

14.08.2019

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat tutustuivat yli vuoden ajan afrikkalaisten loispistiäisten elintapoihin, joista ei aiemmin tiedetty juuri mitään. Loispistiäiset ovat yksi maapallon lajirikkaimmista eliöryhmistä, mutta niiden trooppinen lajisto tunnetaan vielä äärimmäisen huonosti. Sademetsiä asuttavien loispistiäisten monimuotoisuuden ymmärtäminen on tärkeää, koska luonto köyhtyy tropiikissa kiihtyvää vauhtia.