Turkulaistutkijat saivat selville uutta tietoa trooppisten loishyönteisten elintavoista – lajien tunteminen on tärkeää luonnonsuojelun kannalta

14.08.2019

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat tutustuivat yli vuoden ajan afrikkalaisten loispistiäisten elintapoihin, joista ei aiemmin tiedetty juuri mitään. Loispistiäiset ovat yksi maapallon lajirikkaimmista eliöryhmistä, mutta niiden trooppinen lajisto tunnetaan vielä äärimmäisen huonosti. Sademetsiä asuttavien loispistiäisten monimuotoisuuden ymmärtäminen on tärkeää, koska luonto köyhtyy tropiikissa kiihtyvää vauhtia. 

Maapallon luonnon monimuotoisuus tunnetaan vielä heikosti. Tieteelle tuntemattomia eläin- ja kasvilajeja löytyy jatkuvasti, erityisesti lähellä päiväntasaajaa sijaitsevista sademetsistä. Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat ovat jo vuosien ajan selvittäneet loispistäisten monimuotoisuutta eri puolilla tropiikkia.

– Loispistiäiset ovat hämmästyttävän lajirikkaita ja muodostavat merkittävän osan sademetsien hyönteislajistosta. Lajiston monimuotoisuuden ja elintapojen selvittäminen on jo itsessään kiinnostavaa, mutta myös tärkeää, jos haluamme hidastaa luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä, kertoo tutkimusta vetänyt jatko-opiskelija Tapani Hopkins Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä. 

Tutkijat selvittivät loispistiäisten monimuotoisuutta ja ekologiaa Kibalen kansallispuistossa Ugandassa. Erityisen kiinnostuksen kohteena olivat niin sanotut porapistiäiset, jotka ovat maapallon suurimpia loispistiäisiä. Ne voivat kasvaa useiden senttimetrien pituisiksi ja loisivat lahopuun sisällä eläviä hyönteistoukkia. Tutkijat keräsivät aineistoa sademetsässä kokonaisen vuoden ajan, jotta eri vuodenaikoina lentävien lajien elintavat selviäisivät mahdollisimman tarkasti. 

– Sateella pistiäisiä esiintyi vähemmän ja kuivemmilla kausilla enemmän. Niiden esiintyminen keskittyy koskemattomaan metsään lahopuiden lähelle. Aiemmin emme tienneet niistä oikeastaan mitään, nyt voin jopa ennustaa tulevat saaliit sään ja kasvillisuuden perusteella, Hopkins kuvailee. 

Turun yliopiston tutkijat ovat selvittäneet trooppisten loishyönteisten monimuotoisuutta jo kahden vuosikymmenen ajan. Tutkimusten tuloksena on löytynyt satoja tieteelle tuntemattomia lajeja erityisesti Etelä-Amerikassa sijaitsevan Amazonian alueelta. 

– Tässä hankkeessa sademetsätutkimuksemme laajenivat ensi kertaa Afrikkaan. Tämä on työmme kannalta äärimmäisen mielenkiintoista, sillä tavoitteenamme on ymmärtää loishyönteisten monimuotoisuutta globaalisti. Loispistiäisiä elää maapallolla mahdollisesti jopa yli 100 000 lajia. Monet sademetsälajit elävät alueilla, jotka ovat ihmistoiminnan kautta muuttumassa nopeasti. On pelottavaa ajatella, kuinka paljon lajeja häviää sukupuuttoon jo ennen kuin ne löydetään. Tutkimustyömme on kilpajuoksua aikaa vastaan ja jatkamme aktiivisesti kenttätöitä eri puolilla tropiikkia, biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari E. Sääksjärvi kertoo. 

Tutkimusryhmän tulokset julkaistiin englantilaisessa Royal Society Open Science-sarjassa. 

>> Tutustu tutkimusjulkaisuun

Kuvat

Mediat voivat hyödyntää oheisia kuvia vapaasti aiheeseen liittyvässä uutisoinnissa. Mainitsethan kuvan yhteydessä kuvaajan nimen.

Loispistiäiset suosivat koskemattoman metsän lahopuuta. Kuvassa Epirhyssa ghesquierei -porapistiäisen koiras ja laho Uvariopsis congensis-puunrunko: https://apps.utu.fi/media/kuvat/loispistiaiset/e-ghesquierei-1.jpg (Kuva: Tapani Hopkins)

Epirhyssa ghesquierei -porapistiäiskoiras: https://apps.utu.fi/media/kuvat/loispistiaiset/eghesquierei-2.jpg (Kuva: Tapani Hopkins)

Sademetsähyönteisten monimuotoisuutta tutkitaan telttamaisten Malaise-pyydysten avulla: https://apps.utu.fi/media/kuvat/loispistiaiset/malaise.jpg (Kuva: Tapani Hopkins)

Lisätietoja

Tapani Hopkins, jatko-opiskelija, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö, p. 050 493 9277, tapani.e.hopkins@utu.fi

Ilari E. Sääksjärvi, biodiversiteettitutkimuksen professori, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö, p. 040 546 0976, ileesa@utu.fi
 

Luotu 14.08.2019 | Muokattu 14.08.2019