Asiasana: Bakteerit

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Terveydenhuoltojärjestelmää uhkaavat antibiooteille resistentit Enterobacterales-bakteerit ovat lisääntyneet Suomessa merkittävästi (Väitös: FM Kati Räisänen, 12.4.2023, lääketieteellinen mikrobiologia ja immunologia)

Karbapenemaaseja tuottavat Enterobakterales-bakteerit (CPE) ovat kasvava uhka terveydenhuoltojärjestelmälle maailmanlaajuisesti. CPE-bakteerien aiheuttamien infektioiden hoito on hankalaa, sillä tehokkaita antibiootteja on vähän. FM Kati Räisänen havaitsi Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan CPE-tapausten merkittävän lisääntymisen Suomessa. Ajantasainen kansallinen seuranta ja eri tahojen välinen yhteistyö ovat ratkaisevia bakteerien leviämisen havaitsemisessa sekä jäljitys- ja torjuntatyössä.

Sairaalabakteerit tarttuvat ohuilla, joustavilla karvoillaan pintoihin ja aiheuttavat infektioita

18.08.2022

Antibioottiresistentti Acinetobacter baumannii -bakteeri on maailmanlaajuisesti yksi vahingollisimmista sairaalainfektioita aiheuttavista bakteereista. Turun yliopiston tutkijat ovat havainneet, että bakteeri leviää tarttumalla pintoihin erittäin ohuilla, joustavilla karvoilla. Tutkijat myös paljastivat, miten karvat muodostuvat bakteerien pintaan, ja ehdottivat uusia tapoja estää bakteeri-infektioita. Uudet löydökset on julkaistu Naturessa, yhdessä maailman johtavista tieteellisistä julkaisuista.

Professori Pentti Huoviselle vuoden 2021 A.I. Virtanen -palkinto

10.12.2021

Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen saa 10 000 euron arvoisen A.I. Virtanen -palkinnon tunnustuksena laaja-alaisista tutkimuksistaan bakteerien merkityksestä ihmiselle. Huovinen on tutkinut antibioottien käyttöä infektioiden hoidossa, bakteerien antibioottiresistenssiä sekä viime vuosina suolistomikrobiston ja terveyden välisiä yhteyksiä. Huovisen tutkimus on myös käytäntöön sovellettavaa ja hän on aktiivinen tieteen popularisoija.

Ihmisen bakteerimikrobisto muuttuu papilloomaviruksen yhteydessä (Väitös: HLL Heidi Tuominen, 8.5.2020, suupatologia ja -radiologia)

Ihmisen bakteerimikrobisto vaikuttaa olevan erilainen papilloomavirusinfektion (HPV) yhteydessä. HLL Heidi Tuomisen väitöstutkimuksessa selvisi, että limakalvon bakteerimikrobiston koostumus äidin suussa, kohdunkaulalla ja istukassa sekä lapsen suussa oli erilainen, kun verrattiin HPV-DNA-positiivisten näytteiden bakteereita HPV-negatiivisten näytteiden bakteerikoostumukseen. Olennainen löydös oli, että HPV-positiivisissa näytteissä todettiin enemmän erilaisiin tautiprosesseihin liitettyjä bakteereita.

Väitöstutkimuksesta uutta tietoa aggressiivisen suubakteerin kesyttämiseen (Väitös: FM Tuuli Ahlstrand, 7.6.2019, biokemia)

FM Tuuli Ahlstrand osoitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, että suubakteerin pinnan rakenteet pystyvät sitomaan ihmisen tulehduksen viestimolekyylejä eli sytokiineja. Bakteeri voi sytokiineja sitomalla kerätä tietoa isännän tulehdustilasta ja säädellä taudinaiheuttamiskykyään tai tulehduksen etenemistä. Tutkimustuloksista on apua vakavan ientulehduksen parodontiitin hoidon kehittämisessä.