Asiasana: iho- ja sukupuolitautioppi

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Väestön keskuudessa yleistyvä ihon okasolusyöpä on vaikea tunnistaa – tekoäly tarjoaa tähän uusia keinoja (Väitös: LL Jaakko Knuutila, 25.11.2022, iho- ja sukupuolitautioppi)

Tekoäly kykenee tunnistamaan okasolusyöpää edustavista digitalisoiduista kudosleikekuvista etäpesäkkeiden lähettämiseen liittyviä morfologisia ominaisuuksia, osoittaa Jaakko Knuutila Turun yliopistoon tekemässään väitöskirjatutkimuksessa. Tutkimuksessa kävi ilmi myös CAF107-alatyyppiä edustavien fibroblastien yhteys okasolusyövän leviämiseen.

Tutkijat löysivät ihosyövän etenemiseen vaikuttavan RNA:n – PRECSIT-molekyyli edistää ihon okasolusyövän kasvua ja leviämistä

31.01.2020

Turun yliopiston, Turun yliopistollisen keskussairaalan ja Läntisen syöpäkeskuksen (FICAN West) tutkijat löysivät uuden RNA-molekyylin, PRECSIT:in, joka säätelee ihon okasolusyövän kasvua ja leviämistä. Tulevaisuudessa PRECSIT voisi mahdollisesti toimia uutena merkkiaineena nopeasti etenevän tai leviävän okasolusyövän havaitsemisessa sekä uusien hoitomuotojen kohteena. 

Genomin pimeän puolen pitkät ei-koodaavat RNA:t säätelevät ihon okasolusyövän kasvua ja leviämistä (Väitös: FM Minna Piipponen, 9.8.2019, iho- ja sukupuolitautioppi)

Ihosyövät ovat yleisimpiä syöpiä maailmassa ja niiden esiintyvyys on kasvussa. FM Minna Piipponen selvitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan ihon levyepiteelisyövässä (okasolusyövässä) poikkeuksellisesti ilmentyvien, aiemmin tuntemattomien pitkien ei-koodaavien RNA-molekyylien merkitystä ihosyövän kehittymisessä. Tutkimuksessa löydetyt ja karakterisoidut pitkät ei-koodaavat RNA:t, PICSAR ja PRECSIT, voivat toimia uusina spesifisinä merkkiaineina nopeasti etenevän tai leviävän okasolusyövän havaitsemisessa sekä uusien hoitomuotojen kohteina.

Opiskelu iho- ja sukpuolitautiopin oppiaineessa

Oppiaine antaa lääketieteen ja hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon perusopetusta iho- ja sukupuolitaudeista ja erikoislääkärikoulutusta ihotautien ja allergologian erikoisalalla. Lisäksi oppiaine järjestää täydennyskoulutusta.

Tutkimus iho- ja sukupuolitautiopin oppiaineessa

Oppiaineessa tehdään ihon biologiaan ja ihosairauksiin kohdistuvaa tutkimusta. Keskeisiä tutkimusaiheita ovat ihosyövät, haavan paraneminen (Skin cancer and proteinase research group), soluliitokset, neurofibromatoosi (Neurofibromatosis group) ja ihon allergiset sairaudet.

Iho- ja sukupuolitautioppi

​Iho- ja sukupuolitautiopin oppiaineen tehtävänä on alan perus- ja jatkokoulutus sekä tutkimus. Oppiaine antaa lääketieteen ja hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon perusopetusta iho- ja sukupuolitaudeista ja erikoislääkärikoulutusta ihotautien ja allergologian erikoisalalla. Lisäksi oppiaine antaa LT ja FT tutkintojen tohtorikoulutusta ja järjestää täydennyskoulutusta.

Neurofibromatoosi tyyppi 1 on luultua yleisempi ja aiheuttaa suurentuneen riskin saada synnynnäisiä epämuodostumia (Väitös: LL Jussi Leppävirta, 1.6.2018, iho- ja sukupuolitautioppi)

Perinnöllinen neurofibromatoosi tyyppi 1 (NF1) -oireyhtymä on aikaisemmin ajateltua yleisempi, ja se aiheuttaa suurentuneen synnynnäisten epämuodostumien riskin. Lisäksi Turun yliopistossa väittelevän Jussi Leppävirran tutkimuksessa todettiin, että oireyhtymää sairastavien naisten raskauksiin ja synnytyksiin liittyy muuta väestöä enemmän ongelmia, mutta suurin osa raskauksista sujuu ilman merkittäviä häiriöitä.