Elinikäisen oppimisen ja koulutuksen tutkimuskeskus CELEn Kuukauden tutkija -sarjassa esittelyvuorossa helmikuussa on yliopistotutkija Anna-Maija Niemi.
Tutkin tällä hetkellä nuorten aikuisten elämänkulkua etnografialle pohjautuvan pitkittäistutkimuksen avulla. Olen päässyt tarkastelemaan haastateltavieni toimijuuden, hyvinvoinnin ja kuulumisen muotoutumista erilaisissa elämänkonteksteissa ja sosiaalisissa suhteissa sekä millaisia merkityksiä erityisopetus on saanut heidän koulutuspoluillaan. Lisäksi johdan ÖVERSAM-tutkimushanketta, jossa tutkitaan ruotsinkielisten kehitysvammaisten nuorten siirtymiä ja kuulumista lähiyhteisöön toisen asteen koulutuksen jälkeen. Tuotamme parhaillaan tutkimusaineistoa nuorten, huoltajien ja palvelujärjestelmän asiantuntijoiden kanssa. Hankettamme rahoittavat Svenska kulturfonden ja Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.
Näiden aiheiden tutkiminen on tärkeää, koska pitkittäistutkimus tuo mahdollisuuden tarkastella nuorten arkea, elämänkulkua ja niiden eri ulottuvuuksia yhdessä haastateltavien kanssa reflektoiden, kerronnan muutoksia ja pysyvyyksiä huomioiden. Ruotsinkielisten kehitysvammaisten nuorten elämästä taas on hyvin niukasti aiempaa tutkimustietoa. Siksi on tärkeää päästä tarkastelemaan lähemmin sitä, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia tulee vastaan, kun neuvotellaan tämän vähemmistön kielellisten oikeuksien, koulutustoiveiden ja lähiyhteisöön kuulumisen toteutumisen välillä.
Tutkijan arjessa työpäiviini kuuluu vähän ajankohdasta riippuen erilaisia tehtäviä, mutta tällä hetkellä etupäässä tutkimushankkeen johtamista, artikkelien kirjoittamista, lukemista ja toimitustyötä, esitelmien laatimista sekä paljon myös opetus- ja ohjaustyötä ja erilaisia vastuutehtäviä laitoksellamme. Minulla on yleensä aina käynnissä jokin yhteinen kirjoitusprojekti kollegoiden kanssa, ja koen yhdessä kirjoittamisen yhtenä parhaana antina tässä työssä.
Teen yhteistyötä päivittäin, ja siksi omaa työtä onkin vaikea erottaa yhteistyöstä. Työskentelen yhdessä koti- ja ulkomaisten tutkijoiden kanssa esimerkiksi tutkimushankkeiden ja tutkimusverkostojen myötä ja monen kollegan kanssa täällä CELE:ssä. Itselleni tärkeitä yhteisöjä ovat esimerkiksi pohjoismaiset CRITPEN- ja NoRNet-verkostot, Etnografia-seminaari sekä Nuorisotutkimus-lehden toimitus, joiden myötä on ollut ilo tutustua moniin hienoihin kollegoihin.
Kun en tee tutkimusta ja muita töitä, tykkään kuljeskella luonnonrauhassa, metsissä ja merellä. Hyvä kahvi ja romaani on yhdistelmänä mainio. Läheiset ihmiset, eläimet, laulaminen ja kulttuuritapahtumat tuovat iloa minulle. Nykyään siirrän itseäni myös epämukavuusalueelle viikoittain erään pallopelin merkeissä.
Terveiseni kasvatussosiologisen ja koulutuspolitiikan tutkimuksen parissa toimiville ovat seuraavat: nämä eivät ole helppoja aikoja kriittiselle tutkimukselle. Myös jatkuvalle kiireelle ja kilpailulle voisi pistää vähän kampoihin. Kannustan kaikkia lempeämpään työtahtiin, (ja erityisesti uralla pidemmällä olevia tutkijoita) toisten auttamiseen ja solidaarisuuden vaalimiseen; niin voi syntyä myös parempaa tutkimusta.
Kuukauden tutkija on kasvatustieteiden tiedekunnan tutkimuslaitosten CERLIn ja CELEn yhteinen julkaisusarja, jossa esitellään kerran kuussa yksi tutkija. Tutkimuslaitokset vuorottelevat tutkijaesittelyn kanssa kuukausittain. Aiemmin julkaistut esittelyt on koottu julkaisusarjan omalle verkkosivulle.