Minustako opettaja? -infotilaisuus avasi aineenopettajakoulutuksen ja aikuispedagogiikan sisältöjä opinnoista kiinnostuneille
Noin 50 osallistujaa Turun normaalikoululla ja etäyhteyden päässä kerääntyi opettajaopintojen infotilaisuuteen.
Kasvatustieteiden tiedekunta järjesti aineenopettajakoulutuksesta ja aikuispedagogiikasta kiinnostuneille opiskelijoille, henkilökunnalle ja maisteriksi jo valmistuneille suunnatun infotilaisuuden maanantaina 10.2. Turun normaalikoululla. Minustako opettaja? -tilaisuudessa osallistujat pääsivät kuulemaan opettajan pedagogisten opintojen sisällöistä, suorittamisesta ja valintamenettelystä. Lisäksi ohjelmaan kuului tutustuminen Turun normaalikouluun harjoitteluympäristönä.
Valintainfosta opettajaharjoittelijoiden kokemuksiin
Tilaisuus starttasi tutkinto-opiskelijoille suunnatulla opettajan pedagogisten opintojen valintainfolla, jossa opintoneuvoja Dianette Vallanvaara kertoi hakukelpoisuudesta, soveltuvuuskokeesta, ilmoittautumisesta opintoihin ja opintojen kiintiöistä. Lisäksi valintainfossa käsiteltiin muun muassa opettajan kelpoisuutta perusopetuksesta yliopistoon.

Seuraavaksi osallistujat kuulivat opettajan pedagogisia opintoja suorittavien näkemyksiä ja kokemuksia aineenopettajakoulutuksesta ja aikuispedagogiikasta. Turun Auskultantit ry:n eli Turun yliopiston aineenopettajan pedagogisten ja aikuispedagogiikan opintojen opiskelijoiden ainejärjestön puheenjohtaja Jesse Saapunki ja varajäsen sekä tapahtumavastaava Havu Ranta esittelivät järjestön toimintaa ja kertoivat omista kokemuksistaan pedagogisten opintojen ja normaalikoululla suoritettavan harjoittelun parissa.

Saapunki kehui muun muassa opintojen järjestelmällisyyttä ja rakennetta sekä Turun normaalikoulun yhteishenkeä.
– Kaikista kivointa on, kun oppilas tai opiskelija oppii jotakin uutta, hän kertoi infotilaisuudessa.
Ranta nosti myös esiin yhteisöllisyyden ja uusien ihmisten tapaamisen oppiainerajojen ulkopuolelta.
– Alussa jännitti, että uskaltaako olla siellä luokan edessä, mutta siihen on saanut tukea muilta. Norssilla tapaa myös paljon erilaisia ihmisiä, Ranta kertoi omista kokemuksistaan.
Lisäksi keskustelua käytiin työllistymisestä ja opintoihin valmistautumisesta. Saapunki nosti esiin muun muassa aikataulutuksen tärkeyden, sillä opiskelijan kalenteri täyttyy nopeasti opintojen alkaessa.
Pedagogiset opinnot luovat uuden ulottuvuuden omaan alaan
Infotilaisuus jatkui kahdella erillisellä sessiolla, jossa toisessa käsiteltiin aineenopettajakoulutuksen ja toisessa aikuispedagogiikan opintojen sisältöjä. Aineenopettajakoulutuksen sessio käynnistyi aineenopettajaharjoittelun koordinaattori Sara Eevan tietoiskulla Turun normaalikoululla toteutettavasta opetusharjoittelusta: hän avasi muun muassa harjoittelun sisältöä ja miten siihen kannattaa valmistautua.
– Suurin harjoittelun anti on vuorovaikutustaidot, Eeva summaa.

Seuraavaksi puheenvuoron sai professori Jan Löfström, joka kertoi pedagogisten opintojen palkitsevimmista puolista: niihin kuuluu muun muassa yhteistyö kollegojen kanssa ja uuden ulottuvuuden saaminen omaan aineeseen opettamisen myötä. Hän myös valoi uskoa siihen, että vaikka ei tulisi valituksi tällä kertaa, se ei tarkoita, ettei hakija olisi sopiva opettajaksi – seuraavalla kerralla polku opintoihin voi aueta. Löfströmin puheenvuoron jälkeen eri alojen didaktikot olivat osallistujien tavattavissa.

Lähitilaisuuteen osallistuneet pääsivät myös tutustumaan Turun normaalikoulun tiloihin. Infotilaisuus päättyi erillisten opettajan pedagogisten opintojen valintainfoon maisteriksi valmistuneille.

>> Hakuaika opettajan pedagogisiin opintoihin on auki 3.2.–28.2. klo 15.00. Lue lisää opinnoista ja hakemisesta Turun yliopiston verkkosivuilta
Teksti ja kuvat: Liisa Kallio